Egyelőre nem keresik tovább a magyar hegymászókat

2013-05-22
"Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs" arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak - fogalmazott a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

 

Vincze Szabolcs közölte: egyelőre nem keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert. A Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője szerdán úgy fogalmazott: "nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs" arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter - a 4-es alaptábor - fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket.

 

A szóvivő valószínűsítette, hogy a serpák - saját biztonságuk érdekében - elindulhattak lefelé, arra azonban kicsi az esély, hogy visszafelé találják meg a két magyar hegymászót. Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A két csúcsmászó ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban tűnt el - mondta korábban a szóvivő. Vincze Szabolcs közleménye szerint Kollár Lajos, az expedíció helyszínen tartózkodó vezetője arról adott hírt, hogy a két magyar hegymászót nem találták a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén. 

 

A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a magyar hegymászócsapat a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára vezető útja látható. MTI Fotó: Magyarok a világ nyolcezresein

 

Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, de kedd délutáni információk szerint nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba. A hegyen lavina zúdult alá, elsodorta a 2-es tábort, egy koreai és egy bangladesi hegymászó meghalt, sokan a szabadban töltötték az éjszakát. Az expedíció honlapján megjelent információk szerint a két magyar hegymászó elszakadt egymástól. Kollár Lajos korábban arról írt, hogy találtak két serpát, akik vállalták, felkapaszkodnak a 4-es táborba, hogy segítsenek a bajba jutott magyarokon.

 

Vincze Szabolcs szerda reggel a 180 percben csak annyit mondott, nincs új hír a bajba jutottakról, még nem sikerült kapcsolatba lépni a csapattal, de ez az időeltolódás miatt nem rendkívüli, illetve feltehetően a mentés megszervezésével vannak elfoglalva. Később megszólalt a Ma reggelben is, elmondta, a felkért serpák, akik tegnap este indultak el, talán már el is értek a 7600 méteren lévő 4-es tábort, mindez azonban csak feltételezés, pontosat egyelőre nem tudni.

 

Vincze úgy vélte, a 4-es, utolsó, csúcstámadó táborban a magyarokon kívül nincs senki, Zsolték az olaszok otthagyott sátraiban húzhatják meg magukat. Azt sem zárta ki, hogy talán beszélnek is az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos expedícióvezetővel, akivel azonban nem sikerült kapcsolatot találni. Ennek több oka is lehet. Egyrészt, bár ott négy órával előrébb járunk, ez az időszak még korainak számít, másrészt Kollár valószínűleg minden figyelmét, energiáját a mentés megszervezésének szenteli.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,