Egy rab perelte be az 1,6 milliárd dolláros rekordjackpot nyerteseit!

2016-02-08
Alig egy hónapja tudhatja magáénak a Robinson család a valaha volt legnagyobb lottónyeremény egyharmadát, és máris itt a nyakukon az első per - Jonathan Lee Riches a nyereményük felét akarja megkaparintani.

 

Mikor a Powerball jackpotja rekord magasságba, 1,3 milliárd dollárig jutott, az egész világon milliónyian ábrándoztak arról, hogy milyen jó is lenne megnyerni azt. Mint tudjuk azonban, a lottómilliárdosok élete nem mindig habostorta, és ezt most a rekordjackpot három nyertes szelvényének egyik tulajdonosa saját bőrén is megtapasztalhatja. 

 

A Jihadi Schitz néven is ismert Jonathan Lee Riches ugyanis beperelte a nyeremény kifizetéseket felügyelő Multistate Lottery Commissiont és a Robinson családot, azt állítván, hogy őt illeti a nyeremény fele.

 

Az ügyvédi segítség nélkül, kézzel írt, nehezen olvasható, konyhanyelven megfogalmazott beadványban Riches azt állítja, hogy ő az összeg valódi nyertese. Állítása szerint az utóbbi években – miközben többéves börtönbüntetését töltötte – állandó levélkapcsolatban állt Robinsonék lányával, Tiffany-val. Riches állítása szerint 20 dollárt küldött Tiffany-nak, és arra kérte, hogy azt adja át szüleinek, hogy vegyenek rajta lottószelvényt, amit egyébként nem engedhettek volna meg maguknak.

 

Riches szerint Tifanny feleségül szándékozott menni hozzá, és arról álmodoztak, hogy ha megnyeri a pénzt, elköltöznek Amerikából egy távoli szigetre, és tejben-vajban fognak fürdeni. A férfi szerint Robinsonék most az őt illető nyereményből költekeznek. 

Robinsonék ezzel szemben azt állítják – ahogyan azt az Ellen című tévéshowban is elmesélték – hogy a szelvényt a feleség, Lisa ötletéből kifolyólag vette meg a férj, John.

 

 

A Robinson család – mivel az egyösszegű kifizetést választották a 30 éves évjáradék helyett – nagyjából 327 millió dollárt kapott. A nyeremény átvételét követő sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a pénzből először is a lányuk tanulmányi hitelét, a házukon lévő hitelt és egyéb tartozásaikat fizetik vissza, de jótékony célokra is áldoznak majd. Első körben a helyi vallási közösséget és egy gyermekkórházat támogatnak majd. Elmondásuk szerint nem tervezik, hogy óriási költekezésbe kezdenek, jelenlegi otthonukból sem szándékoznak kiköltözni.

 

Egy nagyösszegű lottónyeremény persze nem csak boldogságot, hanem adófizetési kötelezettséget és némi stresszt is jelent, hiszen a lottónyertes ajtójánál szinte minden esetben megjelennek a rég nem látott „barátok” és rokonok. Nem csak Robinsonék jártak így, itt van például annak az 53 éves kaliforniai nőnek, Eva Reyes-nek az esete is, aki 1 millió dollárt nyert, de most a bíróságra kell járkálnia annak az üzletnek a tulajdonosa miatt, ahol a nyertes szelvényt vette. A bolt tulajdonosa ugyanis azt állítja, hogy Ms Reyes megígérte neki, hogy ha nyer, elfelezi vele a pénzt – mivel ő adott neki kölcsön a szelvény megvásárlásához. Ez a per még folyik, és ugyan többek szerint Robinsonék ügye nevetséges, azért fel kell készülniük a hasonló esetekre…