Egy nap alatt 1 milliárd dollárral lett gazdagabb az ázsiai kaszinómogul

2013-10-07
A Galaxy Entertainment Group alapítójának vagyona idén 10,2 milliárd dollárral nőtt – úgy, hogy október 3-án egy nap alatt 1 milliárd dollárt keresett – és ezzel Ázsia második leggazdagabb embere lett.

 

Annak köszönhetően, hogy a makaói szerencsejáték bevételek minden rekordot megdöntenek, a Bloomberg milliárdos indexe szerint Lui Che-Woo nettó vagyona 22,1 milliárd dollárra rúg, és ezzel egy vasútfejlesztésben érdekelt hong-kongi befektető Li Ka-Shing mögött a második leggazdagabb ázsiai lett. Luinál idén csak Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa; és Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója gyarapította nagyobb mértékben a vagyonát.

A 84 éves dollármilliárdosé a hat makaói szerencsejáték liszensz egyike, és így olyan kaszinótulajdonosokkal áll versenyben, mint Steve Wynn, Sheldon Adelson, Stanley Ho és fia Lawrence, valamint James Packer. Lui és fia, Francis Makaó szerencsejáték központjában, a Cotai elnevezésű területen működtetik a zászlóshajónak számító Galaxy Macau elnevezésű kaszinójukat, ahol rekordszámú látogató jelent meg idén Kína egész területéről. 

 

Kínában – Makaó kivételével – illegális a szerencsejáték, így nem csoda, hogy a makaói szerencsejáték testület napokban közzétett adatai szerint szeptemberben a szerencsejáték bevétel az egy évvel korábbihoz képest 21,4 százalékkal, 3,6 milliárd dollárra nőtt. A bevétel annak ellenére emelkedett ilyen mértékben, hogy szeptemberben hatalmas tájfun sújtotta Hongkongot. Október 1-én és 2-án - Kína nemzeti ünnepén - 14 százalékkal emelkedett a látogatók száma, pedig ekkor a szállodákban köztudottan triplájára emelkednek a szobaárak. 

A Deutsche Bank szakértője, Karen Tang előrejelzései szerint 2013-ban a tiszta játékbevétel 17 százalékkal fog nőni, eléri a 44,5 milliárd dollárt, és ezzel megdönti a tavalyi 38 milliárd dolláros rekordot. 

 

Lui 1929-ben született Guangdong tartomány Jiangmen városában, miután családja San Franciscóból visszaköltözött Kínába, ahol sikeres mosodát üzemeltettek. 1934-ben Lui családjával elhagyta a háború sújtotta Kínát, és Hongkongba költözött. 13 évesen elkezdett dolgozni, hogy segítsen a családjának: ételt árult az utcán. 

Ahogy a II. világháború végetért, megvásárolta az Okinavát megszálló amerikai haderők által otthagyott építőipari gépeket, majd az éppen újjáépítési lázban égő Hongkongba importálta őket, és ezzel megteremtette kiinduló vagyonát.

Mikor nem tudott eladni néhány kőtörő gépet, kőfejtő vállalkozást indított. A 26 éves Lui aztán megalapította a K. Wah Group elnevezésű vállalatot, és honapja szerint az általa forgalmazott építőipari anyagokat használták minden negyedik Hong Kong-i építkezésnél. Az innen  származó nyereséget lakóingatlan- majd szállodafejlesztésbe fektette be Hongkongban.

 

Mikor 2002-ben Makaó véget vetett Stanley Ho négy-évtizedes monopóliumának, Lui Galaxy Casino Co-ja és Adelson Las Vegas Sands-ja is megkaparintott egyet a helyi kormány által kiadott három szerencsejáték liszenszből. A partnerség egy évig sem tartott, mivel nem tudtak megegyezni a stratégiában: Adelson Las Vegas másolatát akarta  megteremteni Kínában, Lui azonban inkább az Ázsiai ízléshez akart közelíteni.

2006-ban Ho Grand Lisboa-jával szemben megnyitotta kapuit Lui StarWorld Macau elnevezésű kaszinója, ahol a játékosok akár 250 ezer dolláros téteket is megtehettek egy körben. Lui másik, 1,9 milliárd dollárból felépült 2200 szobás resortja, a Galaxy Macau 2011-ben nyitott.

 

A Galaxy részvényei (melyből Lui közvetlenül 65 százalékot birtokol) 122 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és a múlt héten rekord magasságot értek el… 

 
A StarWorld Macau - Lui első kaszinó resortja 
 
A 2011-ben átadott Galaxy Macau
 
 
Címkék: kaszinó,