Egy milliárdot hagytak a lottónyertesek a Szerencsejáték Zrt-nél

2017-09-06
Az összeg főleg a kisebb nyereményekből jön össze, melyet a játékosok elfelejtenek, vagy éppen lusták felvenni...

 

Tavaly 1,163 milliárd forint volt az át nem vett nyeremények összege, tavalyelőtt 1,906, 2014-ben 1,47, 2013-ban pedig 1,28 milliárd – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. 

 

Általában a kisebb, néhány száz vagy ezer forint nagyságú nyereményekért felejtenek eljelentkezni. Ennek különböző okai lehetnek: a játékos elveszíti a szelvényét, elnéz rajta valamit, vagy egyszerűen csak azt nézi meg, hogy telitalálatos-e, de a számokat már nem egyezteti. Vagy van, aki csak megszokásból játszik, a szelvényét már nem is ellenőrzi. Ám olyan is előfordul, hogy figyelmeztetik rá, mégsem teszi meg a megfelelő lépéseket. Ilyen például, amikor valaki ATM-en keresztül játszik, ilyenkor a Szerencsejáték Zrt. -nek módja van arra, hogy SMS üzenetben értesítse a nyertest, hogy nyert. Ilyenkor kérést intéz a játékos felé, hogy adja meg a bankszámlaszámát, amire küldhetik a nyeremény összegét. Ezzel hatszor próbálkoznak, de előfordul, hogy még így sem jön válasz.

Az át nem vett nagy nyeremény meglehetősen ritka, bár előfordult már ilyen is. Az ötös lottó esetében néhány éve például 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes, a hatos lottón pedig 2000-ben 214 millió forintos főnyereményét nem vette fel a játékos.

 

Az állami lottócégnél külön szabályozás vonatkozik arra, hogy mi a teendő a bent maradt összegekkel: ha nem jelentkeznek a nyereményért, akkor az át nem vett nyeremények alapjából el kell különíteni egy alapot, melynek nyeremények céljára történő felhasználását az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni. Ez fedezheti a különsorsolások nyereményeit, legyen az tárgy-, pénznyeremény vagy a számhúzók nyereménye, illetve kiegészíthetik vele az egyes játékok nyereményalapját. A visszaforgatás nem történhet akárhogy: Egy-egy játékban fel nem vett  nyereményeket csak ugyanannál a játéknál használhatja fel a lottótársaság - ezért változnak a különakcióknál az érintett játékok fajtái. Ha a társaság hat hónapig nem forgatja vissza a nyereményt, utána be kell fizetnie a játékadót a NAV-nak.

 
Címkék: lottó,