Egy magyar duó indul a műkorcsolya-vb-n

2013-03-12
A kanadai Londonban kezdődik szerdán a műkorcsolya-vb, amelyen csak a Nagy Zsuzsanna, Fejes Máté jégtáncos duó képviseli a magyar színeket.

 

A kettős a tavalyi vb-n nem jutott be a legjobb 20-ba, 23. volt, ami közös pályafutásuk eddigi legjobb világbajnoki eredménye. A mostani vb-n 29 jégtáncos pár indul, a magyaroknak nem lehet más céljuk, hogy a rövidprogramban bekerüljenek az első 20-ba, s így szombaton bemutathassák kűrjüket.

 

Az eseményen a férfiaknál ott lesz a címét ezúttal hazai közönség előtt megvédeni szándékozó kanadai Patrick Chan, és szintén jégre lép a 2012-ben, Nizzában ezüstérmes japán Takahasi Dajszuke, valamint honfitársa, a tavaly bronzot szerzett Hanju Juzuru. A jövő évi szocsi olimpiára készülő orosz világsztár, Jevgenyij Pljuscsenko nem vesz részt a vb-n, mivel január végén hátműtéten esett át, felépülése pedig hosszabb időt vesz igénybe.

 

A nőknél is jégre lép a vb-címvédő, Európa-bajnok olasz Carolina Kostner, ahogyan a tavalyi világbajnoki ezüstérmes orosz Aljona Leonova és a bronzmedál birtokosa, a japán Szuzuki Akiko is. A mezőnyt erősíti továbbá az olimpiai bajnok dél-koreai Kim Ju Na, aki már korábban bejelentette, hogy a szocsi olimpia után befejezi pályafutását.

 

A londoni sportági csúcstalálkozón sorozatban harmadik, összességében ötödik világbajnoki aranyáért száll harcba párosban a négyszeres Eb-győztes, olimpiai bronzérmes Aliona Savchenko, Robin Szolkowy német duó.

 

A jégtáncosoknál ott lesz a jégen az ezúttal hazai közönség előtt korcsolyázó olimpiai bajnok Tessa Virtue, Scott Moir kettős, amely regnáló világbajnokként mutatja majd be produkcióját a 9090 néző befogadására alkalmas Budweiser Gardensben.

 

A vb-re 50 ország csaknem 200 versenyzője nevezett, s ez lesz az elmúlt 80 év 10. vb-je Kanadában, ahol legutóbb hét éve, Calgaryban mérték össze tudásukat a legjobb műkorcsolyázók.

 

Szerdán a párok és a férfiak, csütörtökön pedig a nők és a jégtáncosok rövidprogramjára kerül sor. A kűröket pénteken a párok és a férfiak, szombaton a jégtáncosok és a nők mutatják be.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,