Egy lottónyertes tündöklése és bukása

2013-10-09
Barry Chuwen okosan bánt lottómilliárdjaival sőt sokszorosára szaporította vagyonát, azt mégis elvitte a válság. Nem tűnik túl szomorúnak emiatt.

 

Rendszeresen írunk lottónyertesekről, akik pár éven belül felélik hatalmas, frissen szerzett vagyonukat, mert nem tudnak bánni a pénzzel. Szakértők szerint a nagynyeremények mintegy 90%-a jut erre a sorsra. Vannak is közismert történetek, melyek nem egyszer tragédiába torkolnak. Kutatások szerint azok az emberek tudnak hosszútávú jólétet biztosítani maguknak, akik már a jackpot megnyerése előtt is rendelkeztek nagyobb összegek felett, tehát megtanulták a pénzzel bánást, és persze emiatt nem is estek az azonnali pénzszórás csapdájába.

 

A korábban fodrászként dolgozó Barry Chuwen 1997-ben nyert 4,5 millió fontot (1,5 milliárd forintot) a lottón. Nem fogott esztelen költekezésbe, mint sokan, hanem elkezdte Glasgow-i ingatlanokba fektetni a pénzt. Szép bevételeket ért el a bérleti díjakból, és a pénzt további ingatlanokba fektette. Volt, hogy ingatlanjainak összértéke elérte a 30 millió fontot.

 

Ám a hitelválság őt is elérte. Ingatlanjai megvásárlásához hiteleket is felhasznált, így azok értékvesztésével ő is nehéz helyzetbe került. Elkezdett eladósodni, és eljött az idő, hogy cége, a Jasper Wishaw Ltd. összeomlott. Veszteségeire jó példa Glasgow olasz negyedében 2004-ben vásárolt Versace shop, melyért akkor 1,7 millió fontot fizetett. Hat év múlva ugyanez az ingatlann már csak 600.000 fontot ért. A bank elvitte az ingatlanokat, de Barry viszonylag nyugodtan beszél az esetről. Elmondása szerint nincsenek nehéz éjszakái a dolog miatt. "Az egész élet egy szerencsejáték. Elfogadod a csapásokat, és mész tovább. Szerencsére senki mást nem rántott a cégem magával. Nem volt hitelezői lánc, a veszteségek csak engem érintettek. Örülök, hogy megmaradt a  szép házam és a jó autóm, a gyerekeknek pedig még mindig ki tudom fizetni a jó iskolát. Vissza kell térnem küzdeni, de nem emésztem magam emiatt éjszakánként."

 

És úgy tűnik, vissza is tért. Egy évre volt szüksége ahhoz, hogy a dolgokat helyre tegye magában, ezalatt Glasgow-i szalonjában dolgozott, majd új vállalkozásba kezdett; megalapította a Move Quick ingatlanügynökséget, és elhatározta, hogy a nehéz piaci helyzetben segít embereknek eladni értékvesztett ingatlanjukat. Cége jelenleg 15 embert foglalkoztat.

 

"Nagyon kemény leckét adott nekem az élet, de arra kaptam ösztönzést, hogy újra kezdjem. Örülök, hogy ilyen sok embernek tudok munkát biztosítani, és elhatároztam, hogy cégemet Skócia legeredményesebb ingatlanos cégei közé juttatom."

  

Címkék: lottó, lottónyertes,