Egy lottónyertes tanácsa: Fogd a pénzt és fuss!

2013-09-25
"VAD" Willie-t augusztusban ismerhette meg a világ, amikor az augusztusi, 450 milliós Powerball nyeremény egy része az ő zsebében landolt. Az utóbbi hetek tapasztalata alapján azonban egy tanácsa van csak lottónyertesek számára: Fogd a pénzt, és fuss, szívódj fel!

 

"VAD" Willie Seeley ezt azután mondta, hogy tegnap nyilvánosságra hozták; a múlt heti nyertes Dél-Carolina államból jelentkezett a 400 millió dolláros nyereményéért. Az USA államai közül mindössze hat olyan van, ahol a nyertes választhatja az anonimitást, vagyis hogy nem hozzák nyilvánosságra személyazonosságát, az összes többi helyen kötelező vállalni az arcunkat. Dél-Karolina is egy ilyen állam, és a nyertes élt is ezzel a lehetőséggel. 

 

Mindössze annyit tudunk róla, hogy egy férfiról van szó, aki életében mindössze másodjára vett lottószelvényt. Elmondása szerint hazafelé autózott, amikor a felesége szólt neki telefonon, hogy vegyen valahol hotdoghoz való kiflit. A férfi meg is állt egy külvárosi Murphy USA nevű, benzinkúttal együtt üzemelő kisboltnál, de nem kapott kiflit. Meglátta a Powerball hirdetését a jackpotról, és inkább lottót vett 20 dollárért.

 

 A benzinkút, ahol a 400millió dolláros szelvényt vásárolta az anonim férfi kifli helyett. A hely azóta is a médiaérdeklődés középpontjában áll.

"VAD" Willie viszont tapasztalt játékos volt, egy 16 fős "Ocean's 16" nevű munkahelyi társulásban lottózott. Egy nagy, vidám sajtótájékoztatón adták közösen a világ tudtára, mennyire örülnek a nyereménynek, ám a legnagyobb figyelem Willire irányult, többek között egyedi stílusa- husszú haja és szakálla, ütött-kopott szalmakalapja miatt. A sajtótájékoztatón még így nyilatkozott: "rettenetesen boldogok vagyunk. De ezután is mindig megnézem majd a NASCAR versenyeket vasárnaponként. Talán veszek egy faházat egy sokhektáros telekkel." Másnap reggel ő és felesége, Donna az NBC TODAY című műsorban boldogságtól sugározva azt mondta: "Bármit megtehetünk, amit csak akarunk."

 

Azonban ez a boldogság és szabadságérzés mára már eltűnt róluk. Most már nem egy nagy áldás birtokosainak arckifejezését látni az arcukon, inkább egy problémás gyermek szüleiét. "Vannak napok, amikor visszasírom azokat az időket, amikor még kéthetente kaptunk fizetést."- mondta Willie pénteken agancsokkal díszített New Jersey-beli otthonában. "Az egész életedet meg kell változtatnod, pedig mi ugyanúgy akartunk élni, mint eddig, mert szerettünk úgy élni."

 

Donna még tovább megy, egyenesen "átok" nak hívja a nyereményt. És noha vissza azért nem adnák a nyereményt, nagyon örülnek, hogy a figyelem most már nem rájuk, hanem a misztikus Dél-Carolinai férfira és annak hotdogjaira irányul. "Ő még nem tudja, mi vár rá. Folyamatos dráma."

 

 Willie a nyeremény után egy hónappal

Pedig ők nem is nyertek olyan sokat, mint az újdonsült szerencsés. Az augusztusi 450 millión három szelvény osztozott, és a hatalmas összeg harmadát még 16 egyenlő részre osztották egymás között a társaság tagjai, így "mindössze" 4 millió dollár üthette Willie markát. "Ez szinte semmi a mai világban."- mondja róla.

 

Mégis elég nagy összeg ahhoz, hogy a házaspár otthagyhatta az állását. Willie egy autókereskedésben mondott fel, Donna pedig nem veszélytelen nővéri állását mondta fel egy pszichiátrián.

 

Természetesen készpénzzel vették meg álmaik kocsiját, egy fekete GMC terepjárót Willie-nek, és egy fényes lila Chryslert Donnának. Végre rendbehozatták a Sandy hurrikán által megrongált házuk tetejét, kifizették a hitelüket, és gyönyörűvé varázsolták a kertet. Bent rendbehozták a fürdőszobát, és végre megszabadulhattak ősöreg mosógépüktől és szárítójuktól is.

 

Ezután a család következett: az egyik gyerek egy házat kapott, a másiknak egyetemi tanulmányait fizették ki. Willie édesapja rákos beteg, neki kifizették a szükséges következő adag kemoterápiát, és örömmel követték a javulását. "Valami jótett minden napra jutott."- mondja Willie.

 

Persze megkapta ő is azt, amit a sajtótájékoztatón megígért magának; a házuktól fél órára elterülő 15 hektáros telket egy házikóval. Jövő hónapban költöznek oda nem csak azért, hogy megvalósítsa vadász-és horgász álmait, hanem hogy végre hátat fordíthasson a sok zaklatónak, köztük tévéműsor-szervezőknek, reklámarcot keresőknek, és más egyéb bűnözőknek.

 

A TODAY-ben való szereplés után egyből sereglettek a régen látott rokonok, kéregetők, sőt úgy tűnt, az összes reality műsor producere is mind Willie-t próbálta beszervezni. "A végén már egy 357-es magnumot fogtam arra, aki a házam előtt megállt,és ez hatásosnak is bizonyult, de a  telefon akkor is egyfolytában csörög." National Geographic, A&E, Ryan Seacrest Productions - Willie szerint már mindegyik jelentkezett. "Nem érdekelnek" - jelenti ki. "Még pénzért sem szeretném, hogy egy kamera állandóan kövessen, amikor vadászok vagy horgászom, és olyan dolgokat csinálok, amit mindig is akartam, szerettem."

 

A nyeremény előtt igaz, hogy voltak befizetetlen számláik, de legalább a saját életüket élhették, önmaguk lehettek. Megnézhették a kedvenc szappanoperájukat a tv-ben egy üveg sörrel a kézben, tudva, hogy barátaik épp úton vannak hozzájuk. Most egy hatalmas puskát vásárolt, ahogy ő mondja "a biztonság kedvéért".

 

"Egyszerű emberek vagyunk" - mondja, miközben új terepjárója mellett pózol hatalmas puskájával a kezében, minden bizonnyal azért, hogy elrettentse a további kéregetőket, zaklatókat. Mert semmi másra nem vágyik, mint a régi, a nyeremény előtti nyugodt életére.