Egy joghallgató fedezte fel a rég elfeledett kaszinótörvényt

2015-09-17
India legnépesebb városában, Mumbaiban legálisan lehet kaszinózni, csak eddig senki sem tudott róla!

 

Egy sasszemű joghallgató, Jax Satya ásta elő azt az 1976-os jogszabályt, ami legalizálta a kaszinókat India nyugati régiójában, abban a 112 milliós lakosú Maharashtra államban, melynek Mumbai a fővárosa.

 

Satya elhatározta, hogy ha már ráakadt a rég elfeledett jogszabályra, ideje, hogy értelmet is adjanak neki. Az elhatározást tett is követte, levelet írt Devandra Fadnavis miniszterelnöknek, amire persze senki sem válaszolt. Satya nem adta fel, közérdekű pert indított azzal a céllal, hogy implementálják a jogszabályt.

 

A Mumbai Legfelsőbb Bíróság most négy hetet adott Maharashtra kormánya számára, hogy tisztázza álláspontját a kaszinók jogszerűségével kapcsolatban.

 

Indiában a szerencsejátékokkal kapcsolatos szabályozás szinte teljes egészében az egyes államok hatásköre, de általánosságban elmondható, hogy meglehetősen korlátozóak. Jelenleg három állam engedélyezi a kaszinók üzemeltetését: Goa, Daman és Sikkim.

 

Goa - ahol hat földi kaszinón kívül még négy kaszinóhajó is üzemel a Mandovi folyón – 1976-ban legalizálta a szerencsejátékokat, ugyanabban az évben, mikor Maharashtra furcsa, félbehagyott szabályozási kísérlete született, és mikor Daman államban is jóváhagyták a kaszinók üzemeltetését (bár azóta sem létesült egy sem).

 

“Gos és Sikkim az a két állam, ahol jelenleg engedélyezettek kaszinók.” – áll Satya beadványában, nem teljesen pontosan. „Maharashra kormánya indokolatlanul és önkényesen elhalasztotta a jogszabály implementálását azáltal, hogy nem notifikálta azt.”

 

„Utasítjuk az állam kormányát, hogy ésszerű időn belül döntsön az 1976-os Maharashtra kaszinó törvény implementálásáról, különösen mivel a jogszabályt közel 40 évvel ezelőtt alkották meg.” – szól a Mumbai Bíróság döntése.

 

A nepáli kaszinók már lecsaptak a mumbai lakosokra

 

A szomszédos Nepál mindeközben közvetlen repülőjáratokat indított a mumbaiak részére az ottani kaszinókhoz. A Nepal Airlines légitársaság pénteken jelentette be, hogy egy évtizedes szünet után újraindítja a Mumbai és Katmandu közti járatot. 

 

„A kaszinók ismét beindultak Nepálban, és ezért azt várjuk, hogy rengeteg turista érkezik majd Indiából.” – mondta a Nepal Airlines üzleti igazgatója, Saroj Kasaju a DNA hírügynökségnek. Nepál tavaly leállította az egész kaszinószektort, mivel a szolgáltatók nem tettek eleget a visszamenőleges adófizetési kötelezettségüknek, de azóta újraindult az iparág, és az szakértők nagy reményeket támasztanak az újjászületésével kapcsolatban.

 

Nincs szerencséjük az indiai pókereseknek

 

Míg a kaszinószolgáltatók lélegzet visszafojtva várják a kormány válaszát, az indiai pókerjátékosokat lesújtotta a Legfelsőbb Bíróság döntése, melytől azt remélték, hogy ügyességi játékként ismeri el, és legalizálja a pókert.

 

A bíróságot valójában arra kérték,  hogy a römi legalitásáról döntsön, melyet Indiában pénzben játszanak, és rendkívül népszerű szabadidős tevékenység. A pókeresek abban reménykedtek, hogy ha ebben az ügyben úgy dönt a bíróság, hogy a römi ügyességi játék, az az ő ügyüknek is lökést adhat. 

A pert egyébként egy römi klub indította pár online römi oldallal közösen, ahol a rendőrség razziát tartott a közelmúltban, hogy tisztázzák a jogi helyzetet. Ezt azonban nem sikerült elérniük, mivel az ügyet ejtették, mert a bíróság szerint a rendőrség nem a römi tevékenysége miatt vette a célba a klubot, hanem mert másfajta szerencsejátékot is űztek a létesítményben.

 

A reményeket egy, a Karnataka bíróság által 2013-ban hozott döntés élteti, miszerint a póker valóban ügyességi játék. „Nyilvánvaló, hogy egy ügyességi játékot nem tartunk szerencsejátéknak.” – szólt a bírósági ítélete. „A póker ügyességi játék, csakúgy mint a golf, a krikett, a scrable, a biliárd, a kosárlabda vagy a röplabda; és a fogadás az ügyességi játékokban vagy atlétikai játékokban Karnatakában engedélyezett.”

 

Címkék: kaszinó,