Egy irodában vették fel a fogadási nyeremények nagy részét

2020-09-16
Botrány érlelődik a német sportfogadási piacon, miután kiderült, hogy ugyanabban az irodában fogadó játékosok igényelték ki a felvett nyeremények nagy részét.

 

Június végén Andreas Schmidt, Sachsen-Anhalt tartomány Szociáldemokrata Pártjának (SPD) elnöke felszólította a tartományt, hogy határolja el magát a német állami lottótársaságok által üzemeltetett Oddset-től, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a fogadók egy csoportja és egy bizonyos üzlet láthatóan együttműködik – írja a CalvinAyre.

 

Schmidt állítása szerint Sachsen-Anhalt „szállított” az Oddsetnél 2017-18-ban 10 legtöbbet költő játékosból négyet. Sőt, ennek a négy játékosnak a 3 millió eurós össztétje tette ki az ezen időszak alatti teljes fogadási forgalom körülbelül 1 százalékát. Összesen 300 ezer eurónyi nyereményt vettek fel, mely az Oddset által az államban kifizetett összes nyeremény közel felét jelenti.

 

A négy játékos között van Marie Hebnarova, akinek lottózója van Zerbst városában – és érdekes módon valamennyi gyanús fogadást ebben a lottózóban tettek meg. A lottózók tulajdonosai elvileg nem vehetnek részt az Oddset versenyeiben, és Hebranova azóta már abbahagyta az Oddset szolgáltatásainak értékesítését.

 

A viszonteladói részvételen kívül nem világos, hogy a kvartett megsértette-e fogadásaival az Oddset működését szabályozó bármelyik jogszabályt. Az aggodalom azonban úgy tűnik, hogy a rendszer egészének méltányosságával kapcsolatos, hiszen például az a tény, hogy 2015-ben az amerikai DFS (daily fantasy sports) játékosok csupán 1,3%-ánál landolt a DFS nyeremények 91%-a vet némi fényt arra, hogy valami nem stimmel a rendszerben.

 

Néhány politikus arra szólította fel az államot, hogy vonuljon ki az Oddset szolgáltatási piacáról, mivel „rendkívül alkalmas a visszaélésekre”. Mások szerint a probléma az Oddset menedzsmentjének nem megfelelő felügyeletéből ered, nem pedig magából a termékből.

 

Felmerült a gyanúja annak is, hogy a négy játékos által megtett tétek illegálisan szerzett jövedelemből származtak, melyet az Oddset rendszerén keresztül mostak tisztára. Az állami lottószolgáltató tűz alatt áll, mert nem adott át egy harmadik-fél által készített pénzmosási jelentést Sachsen-Anhalt parlamenti bizottságának, amelynek feladata az Oddset-műveletek feltételezett szabálytalanságainak vizsgálata volt. A pénzmosásról szóló jelentést 2018 októberében kapta meg a Lotto Sachsen-Anhalt, azonban ők csak a múlt héten adták át azt a bizottságnak. 

 

Az Oddset online fogadási szolgáltatást nem nyújthat Sachsen-Anhalt-ban, de ebben hamarosan változás jön. 2021. július 1-én várhatóan hatályba lép az új szövetségi szerencsejáték egyezmény, mely először teszi lehetővé – igaz, jelentős korlátozásokkal - a nemzetközi szolgáltatók számára, hogy legálisan online sportfogadási, kaszinó és póker szolgáltatást nyújtsanak az országban.

 
Címkék: sportfogadás,