Egy hely, ahol fehér holló az online szerencsejátékos

2018-11-19
Egy új piackutatás szerint Mexikóban olyan ritka az, aki online szerencsejátékokat játszik, mint a fehér holló.

 

Október végén jelent meg egy új piackutatás a mexikóiak szerencsejátékokban való részvételéről, a Universidad Nacional Autónoma de México’s Institute of Legal Research és a Codere Foundation kiadásában.

 

A felmérés egyik legérdekesebb megállapítása az, hogy az abban résztvevők több mint 85%-a vagy nem értett egyet, vagy nagyon nem értett azzal a megállapítással, hogy „a szerencsejáték a lusta embereknek való” vagy hogy „a szerencsejáték bűn”. Annak ellenére azonban, hogy ezek szerint nem kötődik stigma a szerencsejátékokhoz, a felmérés szerint csak a válaszadók 21 százaléka vett részt már szerencsejátékban, és 78% nyilatkozta azt, hogy nem .

 

Hihetetlen módon, csak a válaszolók 0,8%-a mondta azt, hogy már regisztrált valamilyen online szerencsejáték oldalon, így ez a szerencsejátékok legnépszerűtlenebb formája. Akik játszanak online szerencsejátékokat, jellemzően a 25-34 éves korosztályból kerülnek ki, felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és általában magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint az átlag mexikói.

 

Valakiben felmerülhet, hogy valójában sokkal több válaszoló játszhat online, csak egyszerűen nem akarja bevallani, hogy olyan külföldi szerencsejáték oldalt használ, melynek nincs liszensze az országban. Azonban a helyi adatok szerint az internet hozzáféréssel rendelkező mexikóiak csupán felének van érvényes bankkártyája, úgyhogy … 

 

Mexikó földi kaszinó üzemeltetői sem mondhatni, hogy gazdagodnak a nemzet online szerencsejátékkal kapcsolatos látszólagos ellenérzéséből, mivel a megkérdezettek mindössze 16,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy el szokott járni egy mexikói földi kaszinóba. (Elképzelhető, hogy a távolmaradással a gyakori bombafenyegetés, illetve a helyi kartellek alkalmankénti hiperkegyetlen támadásai okolhatóak.)

 

Ennek ellenére évi 10 milliárd dolláros bevételével a mexikói a második legnagyobb latin-amerikai szerencsejáték szektor, csak Argentína előzi meg.

 

Ugyan évekig még a kaszinózás is tilos volt az országban, ez nem akadályozta meg az embereket abban hogy játszanak. 2004-ben aztán módosították az 1947-es szerencsejáték törvényt, és azóta lehetőség van kaszinók létesítésére. 
 
A szerencsejátékok legnépszerűbb formái azok, amiket otthon lehet játszani a családdal vagy barátokkal. A nemzeti lottó a második, ezt követik a nyerőgépek, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek; a kaszinók és a bingó áll a lista negyedik helyén, és ezt követi a sportfogadás.
 
Idén nyáron jelentették be, hogy előkészületben az újabb jogszabály-módosítás, mely lehetővé teszi az online szerencsejátékokat is, mely jelenleg egyáltalán nem szabályozott az országban. Az állampolgárok igénybe vehetik az online kaszinók szolgáltatásait, de mivel nincs érvényben lévő szabályozás, nagy a kockázat, hogy a játékos esetleg semmit sem lát a nyereményéből.