Egy év börtönbüntetésre ítélték a szerencsejátékos papot

2014-03-27
Joe LeClair atya bevallotta, hogy 130 ezer dollárt, közel 30 millió forintot lopott a templomtól, hogy aztán abból fizesse ki szerencsejáték tartozásait.

 

A nyomozást még 2011 októberében indították, és a vád szerint LeClair atya saját nevére szóló csekkeket állított ki, és lopott a hívek által fizetett adományokból. A pap beismerte, hogy öt év alatt 130 ezer dollárt lopott az Ottawai Áldott Szentség templomtól, azonban további 400 ezer dollár hiányzik a hitközség bankszámlájáról, melynek sorsa jelenleg ismeretlen. 

 

Januárban az egyébként nagy népszerűségnek örvendő pap bocsánatot kért, és beismerte, hogy „Alkohol- és szerencsejáték függőségem hozzájárult meggondolatlan és irracionális viselkedésemhez.”

 

Az 57 éves, beteges szerencsejátékosként diagnosztizált pap beismerő vallomása után az ügyész egy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az ottawai lelkészt. 

 

Az ítélet állítólag sokakat meglepett, azonban LeClair ügyvédje nem csodálkozott, és nem is fellebbeznek az ítélet ellen. „Megértem a bíró indokait. Nem örülök neki, de ilyen a bűncselekmények természete, és hogy őszinte legyek, ez a megfelelő büntetés.” 

 

Nem ez az első eset, hogy szerencsejátékkal összefüggő bűncselekmény miatt ítélnek börtönbüntetésre egy egyházi személyt. Tavaly augusztusban egy amerikai apácát ítéltek 90 napos börtönbüntetésre, amiért (érdekes módon ő is pont) 130 ezer dollárt lopott egy New York-i templomból, hogy szerencsejáték szenvedélyének hódolhasson.