Egy év alatt 60%-kal nőtt a Bet365 alapítóinak vagyona

2016-05-27
Az egyik legnépszerűbb online sportfogadási irodát alapító család most először került be a legfelső 25-be a leggazdagabb briteket soroló Sunday Times Rich List-en.

 

A Times az Egyesült Királyság leggazdagabb embereiről évenként nyilvánosságra hozott listáján az egyik legnépszerűbb sportfogadási portált, a bet365-öt alapító Coates család – az apa/alapító Peter, lánya Denise és fia John – 20 helyet ugorva a 24. helyen végzett. Együttes vagyonuk körülbelül 3,8 milliárd angol font, ami 60%-kal több mint 2014-ben, és több mint háromszorosa a 2013. évinek.

 

Cégük, a Bet365 érdemelte ki a Times listáján a legmagasabb pozíciót a digitális üzletágban, Denise Coates pedig a leggazdagabb olyan brit nő, aki nem örökölte, hanem saját magának köszönheti vagyonát.

 

Denise és John Coates

 

A Coates család vagyonának hihetetlen növekedése ellenére a szerencsejátékkal kapcsolatos iparban tevékenykedők között – és összességében - mégsem övék a legmagasabb pozíció, hanem egy testvérpáré, David és Simon Reuben-é, az Arena Racing Company tulajdonosaié, akik 13,1 milliárd angol fontot tudhatnak magukénak.

 

David és Simon Reuben

 

Nem ők az egyetlenek, akik a lóversenyzéshez kapcsolódó iparágban értek el remek pozíciót a 2015-ös listán: egy másik testvérpár, Kirsten és John Raussing 8,7 milliárddal, Earl Cadogan családi vállalkozása pedig 5,7 milliárddal szerepel.

 

A PokerStars korábbi CEO-ja, Mark Scheinberg - aki az elmúlt pár évet azzal töltötte, hogy azt a pénzt számolgatta, melyet akkor kapott, mikor 2014-ben a Scheinberg család Rational Group holding-béli részesedését eladta a kanadai Amaya Holdingnak – nettó vagyona a tavalyi évben 110 millió fonttal 2,87 milliárd fontra nőtt.

 

Teddy Sagi, a Playtech alapítója először került be a top50-be: 2,5 milliárd fontnyi vagyonával a 44. helyet csípte meg, bizonyítván, hogy az olyan kis kellemetlenségek, mint egy tőzsdei csalás, nem feltétlenül kell, hogy az utolsó szöget jelentse valaki karrierjének koporsójában.

 

A Betfred fogadóiroda testvérpár tulajdonosa, Fred és Peter Done is bekerült a top100-ba, 1,3 milliárd fontnyi együttes vagyonuk a 82. helyre volt elég (vagyonuk egy év alatt 300 millió fonttal nőtt).

 

Az ír Paddy Power fogadóiroda és a Betfair fogadási tőzsde közelmúltbéli egyesülésének köszönhetően a céghez közelállók közül többen is felkerültek a Times listájára, köztük az új csoport CEO-ja, Breon Corcoran (50 millió font), a Paddy korábbi főnöke, Patrick Kennedy (55 millió font), és társalapítója, Stewart Kenny (53 millió font).

 

Mindent összevetve, a Times becslése szerint a brit szerencsejáték szektor leggazdagabb résztvevőinek vagyona a tavalyi évben nem kevesebb, mint 3 milliárd fonttal nőtt, így összességében 19 milliárd fontot tudhatnak magukénak.