Egész vagyont jótékonykodott el a lottómilliárdos házaspár

2014-03-25
Mary és Brian Lohse 202 millió dollárt, azaz közel 46 milliárd forintot nyert másfél éve a Powerball lottón, és megfogadták, hogy nem zárkóznak el a segítséget kérők elől.

 

A legtöbb ember “mi-lenne-ha-nyernék-a-lottón” listáján első helyen szerepel a telefonszám megváltoztatása, vagy az új élet kezdése valahol máshol. Lohse-ék azonban megtartották régi telefonszámukat, és maradtak az alig négyezer lakosú Bondurantban, Iowában, ahol élelmiszerboltot is építettek, mert a helyieknek nem volt hol bevásárolniuk. 

A negyvenes évei közepén járó házaspár ugyan nem dolgozik főállásban a hatalmas nyeremény óta, de új elfoglaltságot talált magának: csekkeket állítanak kis, és örömmel nézik, hogy az hogyan változtatja meg az emberek életét. „Egész nagyszerű móka” – mondja Brian. 

Lohse-ék több millió dollárt adományoztak már a közösségnek. Kifizették a helyi templom tartozásait, 3 millió dollárt ajánlottak fel a középiskola új futballstadionjának építésére, támogattak több alapítványt, és felajánlást tettek a város parkjának fejlesztésére. És még valami: 4,5 millió dollárból élelmiszerboltot építettek, mert állításuk szerint a 4 ezer lakossal rendelkező városnak égető szüksége volt már egy bevásárlási lehetőségre.  

 

Nem is olyan régen pedig még igencsak le voltak égve. Brian egy biztosítótársaságnál volt jogász, Mary pedig egy orvosi központban dolgozott asszisztensként. Brian 2004-ben még hajnali újságkihordást is vállalt másodállásként, de aztán mikor egy megbeszélés alatt szó szerint elaludt, véget vetett ennek. 2007-re 179 ezer dollár értékű házukat már az árverés réme fenyegette. Volt egy túlélési tervük: „Legnagyobbrészt az imában bíztunk.” – vallotta be Mary. „És abban, hogy nyerünk a lottón.”

2012. szeptember 26. átlagos napnak indult: Brian elvitte a három gyereket iskolába, majd a reptérre hajtott, hogy Oregonba utazzon egy üzleti megbeszélésre. Mary szintén munkába igyekezett, útközben azonban megállt tankolni, és a shopban vett egy lottószelvényt is. Másnapra nagyjából meg is feledkezett róla, de aztán hallotta a rádióban, hogy Iowában adták fel a nyertes Powerball szelvényt. Mivel épp nagyon elfoglalt volt, elhatározta, hogy később meg is nézi a számokat. Mikor volt egy szusszanásnyi ideje, elővette a szelvényt a tárcájából, és felhívott egy telefonszámot, ahol felolvasták a nyertes számokat. Nem akarta elhinni amit hallott, így ismét tárcsázott, ismét meghallgatta, és ismét ellenőrizte a szelvényt. Behívott egy nővért. Ismét meghallgatták. Behívott egy orvost. Ismét meghallgatták. Ekkor már egész testében remegett. Felhívta Briant Oregonban, aki persze nem akarta elhinni a hírt, ezért átküldött neki egy cikket, ami szerint a nyertes szelvényt Bondurantban vették a Casey General Store-ben, ott, ahol Mary is megvette a sajátját...

 

 

Egy pénzügyi szakértőkből álló csoportot kértek fel, hogy segítsen nekik. Brian ugyan tanult vagyontervezést, de a hatalmas összeg kezelésének bonyolultságától még az ő szeme is golyózni kezdett, ahogy hallgatta a tanácsadókat. Egy dolgot tisztán láttak. Követni fogják a tervüket. Jótékonykodni fognak. Meghallgatnak minden embert, aki kéréssel fordul hozzájuk, és mindenkinek válaszolnak. Nem hagyják, hogy a pénz megváltoztassa őket. Szó sem lehet róla.

Megalapították a Lohse Család Alapítványt, és elkezdtek különféle olyan ügyeket támogatni, melyekben már a lottó megnyerése előtt is hittek. Elmondásuk szerint az alapítványhoz érkező kérések kilencvenkilenc százaléka az államon kívülről érkezik, és csak három volt közülük olyan, ami a városban lakóktól származott. 

 

Azért arra is vigyáznak, hogy a szórakozásra is jusson. Brian vett magának egy új pickupot, Mary pedig egy új SUV-ot választott. Új házat is építettek, és sokat utaznak, legutóbb Hawaii-on voltak. 

És hogy boldoggá tette-e őket a pénz? Megváltoztatta-e őket?

„Igazán élvezzük, hogy segíthetünk másoknak, és láthatjuk, hogy ez hogyan hat az életükre.” nyilatkozta Brian. Azt mondják, hogy a legnagyobb változás az, hogy már nem kell aggódniuk a pénzügyeik miatt. Mint emberek, saját bevallásuk szerint nem változtak, belső értékeik és hitük ugyanaz, mint volt. „De azért remélem, hogy mégis megváltoztatott bennünket, és még nagylelkűbb és jószívűbb emberek lettünk. Szerintem igen.”