Eb-bronzérmet szerzett a kardozó Gémesi Csanád

2014-06-11
Bronzérmet nyert a kardozó Gémesi Csanád a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon.

 

A tavalyi budapesti világbajnokság hetedik helyezettje a vb-győztes orosz Venjamin Resetnyikovval került szembe az elődöntőben, ahol közel állt a bravúrhoz. Az asszó elején ugyan nem találta a távolságot, több támadása is rövid volt, 1-4 után azonban felzárkózott, sőt a vezetést is átvette.

 

Az egyperces szünet 8-7-es állásnál kezdődött, aztán a pihenő után egy darabig felváltva születtek a találatok. Gémesi 10-10 után adott egy tust, majd még egyet, utóbbit azonban videózás után elvették tőle. 12-10 helyett így maradt a 11-10, azután Resetnyikov - egy Gémesi által erősen vitatott tussal - egyenlített, és előnybe is került, Gémesi pedig ekkor már nem tudott eredményes lenni. 11-14-nél bevitt még egy tust, az utolsó akció azonban az orosz kardozóé volt.

 

A nap során korábban Gémesi, aki idén második volt a madridi világkupán, a főtáblán a lengyel Adam Skrodzki, majd a fehérorosz Aliakszandr Bujkevics ellen nyert, a negyeddöntőben pedig annál a francia Nicolas Rousset-nál bizonyult jobbnak, aki előzőleg az olimpiai bajnok Szilágyi Áront búcsúztatta.

 

"A legfontosabb asszóm a Rousset elleni negyeddöntő volt, legjobban pedig abban a csörtében vívtam, amikor kikaptam Resetnyikovtól" - nyilatkozta versenye után a magyar szövetség honlapjának Gémesi, aki azt is elmondta, hogy még nem tud igazán örülni a bronzéremnek, mert nyerni szeretett volna, ám nem is szomorú.

 

"Úgy gondolom, Csanád az elmúlt két évben folyamatosan fejlődik, és most ismét lépett egyet előre" - mondta elégedetten Navarette József, Gémesi edzője, hozzátéve, hogy szerinte tanítványa előtt még szebb jövő áll, s még komolyabb sikereket érhet el.

 

Pályafutása eddigi legnagyobb egyéni sikerét elérő magyar kardozó a küldöttség második érmét szerezte Strasbourgban. Szombaton Rédli András nyerte a párbajtőrözők versenyét.

 

A versenyt Resetnyikov végül nem tudta megnyerni, miután a fináléban 15-11-re kikapott honfitársától, Alekszej Jakimenkótól.

 

Eredmények:

a 64 között:

Decsi Tamás-Iulian Teodosiu (román) 15-10

 

a 32 között:

Gémesi Csanád-Adam Skrodzki (lengyel) 15-9

Szatmári András-Matyas Szabo (német) 15-6

Szilágyi Áron-Decsi - mérkőzés nélkül

 

a 16 között:

Gémesi-Aliakszandr Bujkevics (fehérorosz) 15-12

Richard Hübers (német)-Szatmári 15-13

Nicolas Rousset (francia)-Szilágyi 15-10

 

negyeddöntő:

Alekszej Jakimenko (orosz)-Enrico Berre (olasz) 15-13

Kamil Ibragimov (orosz)-Diego Occhiuzzi (olasz) 15-10

Venjamin Resetnyikov (orosz)-Hübers 15-9

Gémesi-Rousset 15-13

 

elődöntő:

Jakimenko-Ibragimov 15-11

Resetnyikov-Gémesi 15-12

 

döntő:

Jakimenko-Resetnyikov 15-11

 

A végeredmény:

1. Alekszej Jakimenko,

2. Venjamin Resetnyikov,

3. GÉMESI CSANÁD és Kamil Ibragimov,

...10. Szilágyi Áron,

...16. Szatmári András,

...31. Decsi Tamás

 

Forrás: MTI

Címkék: vívás,