Duplájára emelkedik a lottó ára Angliában

2013-01-17
Rossz hír az angolok számára, hogy a brit Nemzeti Lottótársaság kétszeresére emeli a lottó árát, azonban, hogy valami öröm is legyen az ürömben, ezzel egyidőben a megnyerhető főnyeremény összege is nőni fog.

 

A brit lottótársaság nem vádolható azzal, hogy folyamatosan emelné a szelvény árát, hiszen az a játék 1994-es bevezetése óta 1 font volt. Most úgy döntöttek, hogy ezt megduplázzák, így ezentúl 2 fontot kell leszurkolniuk a szerencse vadászainak egy-egy tippért. (Magyarországon 1995-ben 60 forint volt, jelenleg pedig 225 forint egy alapjáték, tehát ennyi idő alatt, igaz, hogy lassacskán, de közel négyszeresére emelkedett az ára.)

A szerdai bejelentés természetesen megdöbbenést váltott ki a szegényebb játékosok körében, és még az sem vigasztalja őket, hogy ezután a megnyerhető főnyeremény összege is nagyjából 1 millió fonttal több lesz – az eddigi átlagosan 4,1 millióról 5 millió fontra emelkedik. Az elkeseredett játékosok percek alatt többezer üzenetet posztoltak ki a lottótársaság Facebook oldalára, hogy hangot adjanak véleményüknek.

 

A Lotto nevű játékban 49 számból 6-ot kell eltalálni a főnyreményhez. Egy héten kétszer sorsolnak (szerdán és szombaton), és a hat szám mellett egy bónusz számot is kihúznak. A főszámokból minimum hármat kell eltalálni, a bónusz szám csak öt találatos esetén számít, ekkor van esély az 5+1-es nyereményre.

A háromtalálatosok átlagos 10 fontnyi nyereménye ezentúl 25, a négyeseké az eddigi 60-ról 100 fontra emelkedik.

Rosszabbul járnak viszont azok, akik öt számot találnak el, hiszen az ő átlagos nyereményük ezentúl 500 fonttal kevesebb, úgy ezer font körül lesz. Az 5+1 találatosok sem járnak sokkal jobban, az ő nyereményüket lefelezték, ezentúl „csupán” átlagosan 50 ezer font fog járni érte.

Jó hír azonban, hogy ezentúl minden húzás alkalmával egy újfajta bónusz sorsolást is tartanak majd, ahol legalább 50 játékos nyerhet 20-20 ezer fontot.

 

A felmérések szerint a brit felnőtt lakosság körülbelül 60 százaléka játszik rendszeresen a nemzeti lottón, melynek eladásai a recesszió alatt is növekedtek. Tavaly nyáron 3,4 százalékkal több szelvényt értékesítettek, mint egy évvel korábban, 2002 óta pedig 35 százalékkal növekedtek az eladások. Az utóbbi 5 évben 12 százalékkal emelkedett a játékosok száma is.

A lottójátékok éves bevétele több, mint 6 milliárd font, a lottótársaság a bevétel 28 százalékát különböző jótékonysági célokra fordítja, 12 százaléka pedig az államkincstárat gazdagítja. A kis lottóárusító boltok az eladások 5 százalékát kapják meg jutalékként.

Az elmúlt 18 évben a brit lottótársaság egyébként több, mint 3000 embert tett font-milliomossá, és több, mint 29 milliárd fontot áldozott jótékonysági célokra.

 

A Camelot lottótársaság ígérete szerint csak a nemzeti lottó árait emelik meg, a Thunderball és az Euromillions szelvények ára változatlan marad.