Duplájára emelik a játékadót az írek

2018-11-05
A legújabb hírek szerint az ír kormány duplájára emeli a szerencsejáték adót, annak a folyamatnak a részeként, hogy megpróbálják egyensúlyba hozni a katasztrofális állapotban lévő államkasszát.

 

A bejelentés várhatóan a napokban megtörténik, a helyi médiában megjelent hírek szerint az eddig a forgalom után fizetendő 1 százalékos adót 2-re emelik. A számítások szerint ezzel plusz 50 millió euróhoz jut az államkassza. 

 

Az ír fogadóirodákat képviselő szervezet (IBA) tiltakozik a tervezett adóemelés ellen, azt állítják, hogy ennek hatására az ország 850 fogadóirodájának mintegy 35%-át a bezárás veszélye fenyegetné, és ezzel 1500 munkahely szűnne meg. Az IBA júliusi költségvetési beszámolójában azt írta, hogy a jelenlegi 1%-os adó "a lehető legtöbb, tekintettel a sok kisebb szereplő életképességére".

 

A jelenleg érvényben lévő 1 százalékos kulcsot 2015-ben vezették be, ezt a vállalatoknak a szokásos adókon felül kell fizetniük. Az ír szerencsejáték cégek nem igényelhetnek vissza áfát a kiadásaik után, a forgalmukat pedig igen érzékenyen érintette a FOBT típusú nyerőgépek tilalma.

 

Az IBA becslése szerint az utóbbi 10 évben nagyjából 500 fogadóiroda zárt be, és ezzel 2500 munkahely szűnt meg. A piac állításuk szerint "stabilizálódott", azonban "továbbra is rendkívül érzékeny a költségalap változásaira". Az IBA szerint a tervezett módosítás „katasztrofális” helyzetet teremtene. 

 
Címkék: piaci információ,