Dühítő: nyomdahibára hivatkozva nem fizettek ki félmillió dollárnyi nyereményt

2015-01-07
Az új-mexikói John Wines-nak NEM volt szerencsés napja december 6-án, bár ő eleinte azt hitte. A 20 dolláros sorsjeggyel ugyanis MÉGSEM nyert félmillió dollárt, hiába ez volt a szelvényre nyomtatva. A cég magyarázata: nyomdahiba. Utána néztünk, nálunk sem lenne másként.

Magyar szemmel nézve korántsem volt olcsó a sorsjegy, 20 dollárért már elvárja az ember, hogy valami szép nagy összeget nyerjen, és persze felhőtlenül boldog, ha tényleg összejön. Ilyenkor persze korántsem esik jól a hidegzuhany: mégsem nyert semmit, csupán rosszul nyomtatták a szelvényt.

 

A férfi egy benzinkútnál vásárolta meg a szelvényt, majd azt lekaparva boldogan vitte oda az eladónak, hogy mondja el, mi a teendő olyankor, ha a fémréteg alatt félmillió dollár rejtőzött. A pénztáros végigfuttatta a szelvényt a gépen, és annyit mondott, hogy az égvilágon semmi, hiszen az nem is nyert.

 

A hibásnak bizonyult szelvény: a két piros 1-es szám után lemaradt a második számjegy, eredetileg 12 és 18 akart lenni. 

 

John mérgében a lottótársasághoz fordult, akik szintén gépileg ellenőrizték a sorsjegyet, és megállapították, hogy mindössze nyomdahibáról van szó, és persze hálásan megköszönték a játékosnak, hogy felhívta rá a figyelmüket. Mint kiderült, egy egész sorozat hibásan lett nyomtatva a nyomdagép hibájából. A porig sújtott férfinak pedig kompenzációként felajánlottak újabb sorsjegyeket 100 dollár értékben.

 

A társaság elzárkózott a felelősség kérdése elől, sőt hozzátette, hogy előző héten épp ellenkező előjelű esemény történt; egy asszony egy olyan sorsjeggyel jelentkezett a társaságnál, amelynek hiányzott az alsó része, és a hölgy szerint 1000 dollárt ért. A rendszerben való ellenőrzés után azonban kiderült, hogy nem ezer, hanem ötvenezer dollár a nyeremény, és azt a cég minden további nélkül ki is fizette neki.

 

 

John azóta is a nyertesnek hitt sorsjegyet mutogatja ország-világ előtt, mert szerinte ez egyértelműen bizonyítja a nyereményhez való jogát. Nem elveszett ötlet egy kártérítési per elindítása az ügyben, ahogy tették azt nemrégiben Texas államban is egy rosszul fogalmazott sorsjegy miatt

 

A férfi azonban nem szándékozik perelni. Elmondása szerint ettől függetlenül állandóan a sorsjegyre gondol, és nem hagyja nyugodni.

 

Mi történne nálunk ilyen helyzetben?

 

Utána néztük. A Szerencsejáték Zrt. által legfrissebben kibocsátott Boldog Karácsonyt! sorsjegy szabályzatát vizsgáltuk meg, és azt találtuk, hogy nálunk sem a kézben tartott sorsjegy, hanem a rendszerben nyilvántartott sorsjegyekhez rendelt nyeremények alapján fizetnek.

 

"A 7 000, 10 000, 12 000, 15 000, 20 000, 25 000, 50 000, 100 000, 200 000, 10 000 000 és 75 000 000 forintos nyereményekre az a játékos válik jogosulttá, aki sorsjegyét bármely on-line terminállal ellátott értékesítőhelyen az árusnak bemutatja, és a sorsjegy egyedi nyereményazonosító kódja alapján az SzZrt. központi számítógépe azt nyertesként azonosítja."

 

A új-mexikóihoz hasonló esetben nálunk sem éri meg nyomdahibára hivatkozni, hiszen "A nyereményazonosítás szempontjából az SzZrt. által gyártási hibásnak minősített sorsjegyeket az elárusítóhelyek a helyszínen kicserélik, vagy ha a csere nem lehetséges, akkor a sorsjegy árát visszatérítik. A játékos minden további igénye kizárt. Az ilyen sorsjegyekre nyeremény nem fizethető."

 

Úgy látszik, az SzZrt-nél mindenre gondolnak....

 

 

Bookmark and Share