Dubai World Cup - szombaton futják a világ legmagasabb díjazású lóversenyét

2014-03-28
Március 29-én immár 19. alkalommal rendezik meg a lóversenyvilág egyik legnagyobb pompával körített versenyét, a 10 millió dollár összdíjazású Dubai World Cupot.

 

A lóversenyzés egyik legnagyobb eseményeként számon tartott, lélegzetelállító körítéssel megrendezett versenynap megnyitóját és záróeseményét talán csak egy olimpiai megnyitóhoz lehet hasonlítani, melyen idén Jennifer Lopez lesz a sztárfellépő, és melyre 80 ezres nézőközönséget várnak. A három hónapon át tartó Dubai World Cup Carnival versenysorozat lezárásaként megrendezett versenynapon 9 futamot bonyolítanak le, melyből három Group 2, öt pedig Group 1 minősítésű. A kilenc futamon összesen 27,25 millió dollárnyi pénzdíjat osztanak szét. A nap fénypontja természetesen az utolsóként sorra kerülő, 10 millió dollár összdíjazású futam, a Dubai World Cup

 

Jelenleg úgy tűnik, hogy idén teljes lesz a World Cup mezőnye, tehát 16 telivér fog nekilódulni a 2000 méternek a hipermodern meydani lóversenyközpont szintetikus, tapeta borítású pályáján. A 16 között csak 6 olyan ló van, aki még nem nyert Group 1 futamot, azonban idén először fordul elő olyan, hogy egyetlen amerikai telivér sem áll rajthoz. Egy évvel azután tehát, hogy a Kentucky Derby győztes Animal Kingdom megnyerte a világ legnagyobb díjazású futamát, idén úgy tűnik, az amerikaiak szinte bojkottálták az eseményt, hiszen az egész versenynapon összesen csupán három telivért küldenek harcba. 

 

A Dubai World Cup 2014-es mezőnyét az Epsom Derby tavalyi győztese, Ruler of the World vezeti, aki jelenleg 5.50-ös nyereményszorzóval fogadható. Aidan O’Brien trenírozottjának favorit státusza azonban igencsak sebezhető, hiszen idén most áll rajthoz először, ugyanakkor tavaly a Derby után négy versenyt vesztett sorozatban. Utolsó futamán, tavaly októberben a Group 1 minősítésű Champions Stakesben is csak harmadik helyen végzett. Ellene szól az is, hogy még sosem futott szintetikus felületen.

 

Ha valaki már mindenképpen egy szintetikus felületen újoncnak számító indulóra akar fogadni, lehet, hogy jobban jár az underdognak számító japán Hakko Tarumae-vel, akinek úgy tűnik, nagyon fekszik ez a kétezer méter körüli táv. Utoljára február végén állt rajthoz, akkor fél testhosszal második lett a Group 1-es February Stakesben, Tokyóban. A japán lovak az utóbbi időben jól szerepeltek a nemzetközi versenyeken, így nem lenne meglepő, ha ez a ló kimagasló eredményt érne el szombaton. Jelenleg 15-ös nyereményszorzóval fogadható, lehet, hogy érdemes megjátszani. 

 

A futam másodfavoritja a hongkongi Military Attack (7.0), a februári Hong Kong Gold Cup bajnoka. A kétszeres Group 1 győztes hatéves eddigi 23 futamából kilencet nyert meg, és négyszer volt helyezett. 

 

A hongkongi kontingens másik esélyesnek mondható tagja, Akeed Mofeed, a Hong Kong Gold Cup ötödik helyezettje, a tavaly decemberi Group 1 minősítésű Hong Kong Cup bajnoka. Ő jelenleg 9.0-ás oddsszal játszható meg.

 

Talán érdemes még figyelni a helyiek reménységére, a Word Cup felkészülő futamának, az Al Maktoum Challenge győztesére, Prince Bishopra is, aki az utóbbi fél évben jól szerepelt a meydani pálya tapeta felületén, bár kérdéses, hogy a szombati erős mezőnyben milyen teljesítményre lesz képes. Jelenleg 11-es oddsszal fogadható.

 

A Dubai World Cup 2014 mezőnye: 

Starthely Zsoké Tréner Odds
1 Prince Bishop (IRE) K.Fallon S bin Surror 11.0
2 Belshazzar (JPN) C. Lemaire K Matsuda 15.0
3 Vancouverite (GB) W. Buick C Appleby 15.0
4 Akeed Mofeed (GB) D. Whyte R Gibson 9.0
5 Sanshaawes (SAF) C. Soumillon M de Kock 15.0
6 African Story (GB) S. De Sousa S bin Suroor 13.0
7 Hillstar (GB) R. Moore Sir M Stoute 15.0
8 Military Attack (IRE) J. Moreira J Moore 7.0
9 Side Glance (GB) J. Spencer A Balding 34.0
10 Surfer R. Mullen S Seemar 21.0
11 Hokko Tarumae (JPN) H. Miyuki K Nishiura 15.0
12 Ruler of the World (IRE) J. O'Brien A O'Brien 4.5
13 Mukhadram (GB) P. Hanagan W Haggas 13.0
14 Red Cadeaux (GB) G. Mosse E Dunlop 26.0
15 Cat O'Mountain M. Barzalona C Appleby 21.0
16 Ron The Greek (USA) J. Lezcano N Bachalard 15.0

 

A versenynap menetrendje magyar idő szerint (2014. március 29. szombat):

13:30 p.m. - Dubai Kahayla Classic Sponsored by Emaar

14:10 p.m. - Godolphin Mile Sponsored by Meydan Sobha

14:45 p.m. - Dubai Gold Cup Sponsored by Al Tayer Motors

15:25 p.m. - UAE Derby Sponsored by The Saeed & Mohammed Al Naboodah Group

16:03 p.m. - Al Quoz Sprint Empowered by IPIC

16:41 p.m. - Dubai Golden Shaheen Sponsored by Gulf News

17:39 p.m. - Dubai Duty Free Sponsored by Dubai Duty Free

18:17 p.m. - Dubai Sheema Classic Presented by Longines

19:05 p.m. - Dubai World Cup Sponsored by Emirates Airline

 
Címkék: lóverseny, tipp,