Doppingügyek miatt kizárással fenyegetik az orosz úszókat

2014-06-03
Az úszósportjában ismétlődő doppingesetek miatt Oroszországot kizárhatják a nemzetközi sportági versenyekről.

 

A veszélyre Vitalij Mutko sportminiszter figyelmeztetett, miután Julija Jefimova, az első számú orosz női úszó múlt havi eltiltásával az ország közel került ahhoz, hogy a vizes sportok világszövetsége (FINA) felfüggessze a tagságát, aminek következményeként az oroszok nem rendezhetnék meg a 2015-ös vizes vb-t Kazanyban.

 

A FINA szabályzata szerint azt a tagországot, amely valamely vizes sportágban 12 hónapon belül négy doppingesetet produkál, kétéves tilalommal sújtják, márpedig az orosz úszósport a pillanatnyi helyzet szerint három lebukással közel került a büntetőszankcióhoz.

 

"Még egy-két eset, és jön a felfüggesztés" - fogalmazott Mutko, aki szerint több orosz sportági szövetség is veszélyben van doppingbotrányai miatt, bár csak az úszókét nevesítette.

 

Májusban a mellen világcsúcstartó, olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok Jefimova hosszan elhúzódó vizsgálódás után 16 hónapra szóló eltiltást kapott szteroidhasználat miatt, két férfiúszót egyelőre ideiglenesen parancsoltak ki a versenymedencéből: Szergej Markov tiltott izomnövelővel, Vitalij Melnyikov pedig EPO-val bukott le; esetükben még nincs végleges FINA-döntés. Az oroszok úszósportja már tavaly is ott volt a feketelistások élcsoportjában, mivel öt versenyzőjüknek is pozitív lett a doppingmintája.

 

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója az egyes eseteket nem kívánta kommentálni, azt azonban egyértelművé tette, hogy jelen állás szerint nem fenyegeti kizárás az orosz úszósportot, s a kazanyi vb-rendezés sincs veszélyben.

 

"Teljesen meg vagyok győződve arról, miként a FINA is, hogy Oroszország képes otthont adni a világbajnokságnak" - fogalmazott Marculescu.

 

Forrás: MTI

Címkék: úszás,