Döntött a bíróság: a fantázia sport nem szerencsejáték

2017-08-16
Egy indiai bíróság úgy döntött, hogy mivel ezekhez a fogadásokhoz komoly tudás és ítélőképesség szükségeltetik, a fantázia sportokat nem szerencsejátéknak, hanem tudás alapú játéknak kell tekinteni.

 

A Punjab és Haryana Bíróságának bírója, Amit Rawal egy játékos, Varun Gumber ügyében döntött így – írja a The Times of India. A cikk szerint Gumber azután jelentette fel a fantasycricket.dream11.com oldal üzemeltetőjét illegális szerencsejáték miatt, miután pénzt veszített az oldalon való játék során. Gumber azt állította, hogy 785 dollárnak megfelelő összeget töltött fel az oldalon lévő játékosi számlájára, melyet elvesztett, mikor két fantázia sport játékban vett részt. Gumber arra kérte a bíróságot, hogy az 1867-es indiai szerencsejáték törvény alapján indítsanak bűnügyi nyomozást a Dream 11 ellen.

 

A bíróság elutasította Gumber beadványát, mondván, hogy ő „maga hozott létre egy virtuális csapatot”, és ő maga választotta ki a játékosokat, ami azt mutatja, hogy a fantázia sport játékok jelentős tudást, erőfeszítés és statisztikai elemzést kívánnak.

 

“Miután saját választása, tudása és megítélése mellett összeállított egy virtuális csapatot, amely egy átgondolt akarat, csatlakozott különböző ligákhoz, miután regisztrált.” jelentette ki ítéletében Rawal, aki egy korábbi Legfelsőbb Bírósági ítéletet is idézett, mely szerint a lóverseny és az arra való fogadás tudás alapú játék.

 

29 oldalas ítéletében a bíróság kifejtette, hogy a fantázia sport nem szerencsejáték, ami azt jelenti, hogy az indiai alkotmány értelmében szabadon alapítható ilyen szolgáltatást nyújtó vállalkozás.

 
Címkék: sportfogadás,