Döntött a bíróság – nem felelős a kaszinó a függő játékos veszteségéért

2013-06-06
Az ausztrál legfelsőbb bíróság elutasította annak a nagy tétekben játszó görög szerencsejátékosnak a kártérítési igényét, aki elképesztő veszteségei miatt 20,5 millió dollárra perelte a Crown Kaszinót.

 

Harry Kakavas ingatlanfejlesztő milliomos 2005 júniusa és 2006 augusztusa között 1,5 millió dollárt forgatott meg a Crown kaszinó asztalainál, egy-egy menetben 300 ezer dolláros tétekkel. Miután 20,5 millió dollárt veszített, beperelte a kaszinót Viktória állam bíróságán. Legfőbb érve az, hogy a kaszinó emberei tudták, hogy beteges szerencsejátékos, és bár egy államközi végzés életreszólóan eltiltotta a játéktól, a kaszinó mégis engedte őt játszani. 

 

Kakavas bírósági vallomásában azt állította, hogy mikor az összes pénzét elveszítette, a kaszinó vezetősége elvitte egy bankba, hogy a maradék pénzét is felvehesse. „Csak 345 ezer dollárom maradt a számlámon. A kaszinó adott egy autót, amivel elmehettem és felvehettem az összeget. Megkaptam a pénzt, visszamentem a kaszinóba, és játszottam. Mindent elveszítettem.”

 

A bíróság első fokon elutasította Kakavast, Harper bíró a Crown Casino javára döntött, de kritikával illette gyakorlatukat. „A Crown nem jeleskedik a felelős játékszervezésben.” - mondta. Kakavas ekkor – utolsó esélyként - a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, azonban a napokban itt is ellene döntöttek. 

 

Úgy találták, hogy nem bizonyított, hogy a férfi nem volt képes a saját érdekei védelmére mialatt szerencsejátékokat játszott. A bíróság azzal indokolta a döntését, hogy Kakavas nem egy nyugdíjas özvegy, akit rákapattak a szerencsejátékra, hanem egy jelentős vagyonnal rendelkező férfi, aki képes a racionális döntéshozatalra. A bíróság véleménye szerint a fiatalkorúak, ittas állapotban lévők, vagy beszámíthatatlanok esetében lehetséges a játékost a kaszinó áldozatának tekinteni, másoknak azonban felelősséget kell vállalniuk önmagukért.