Döntött a bíró - Nem vonhatnak le adót a nyereményekből Kenyában

2019-05-15
Kenya egyébként is bizonytalan szerencsejáték-adórendszere újabb fordulatot vett, miután egy helyi bíró megakadályozta a szolgáltatókat abban, hogy adót tartsanak vissza a fogadók nyereményeiből.

 

Az április elején Dennis Kivuti bíró által kiadott határozat megtiltoja, hogy a SportPesa helyi sportfogadási szolgáltató levonja a kormány által kiszabott 20%-os nyereményadót egy Benson Irungu nevű játékostól, aki még 2014-ben indított polgárjogi pert az adó ellen tiltakozva.

 

Április végén a Business Daily arról számolt be, hogy Kivuti elutasította a Kenyai Pénzügyi Hatóság (KRA) azon kérését, hogy vonja vissza a végzést, amely megtiltotta, hogy a SportPesa - vagy bármely más lottó vagy fogadási szolgáltató - „levonjon bármilyen összeget a felperes vagy bármely személy nyereményéből, melyet fogadáson vagy szerencsejátékon szerzett.”

 

A KRA arra hivatkozva kérte a határozat törlését, hogy amiatt a hivatal  körülbelül havi 26,7 millió amerikai dollárnak megfelelő összegű adót nem tud beszedni. Kivuti bírót azonban nem hatotta meg a kérés, a döntését fenntartotta, mert Irungu több időt kért a jogi válasz megadására. 

 

A nyereményeket terhelő adót eredetileg már évekkel ezelőtt bevezették, azonban 2016-ban felfüggesztették, mert problémás volt a jogszabály végrehajtása. Tavaly a KRA 10,3 milliárd kenyai shilling visszamenőleges adót vetett ki a SportPesa anyacégére a 2015-16-os évre vonatkozóan. A SportPesa persze a bírósági ítéletre hivatkozva állítja, hogy nem tudta ezekben az években beszedni az adót, de a KRA szerint a határozat csak Irungu nyereményére vonatkozott.

 

A kenyai szerencsejáték-szolgáltatók érthető módon frusztráltak amiatt, hogy a kormány továbbra is hajtja a kitűzött adócélokat. 2017 júliusában Kenya egységes 35% -ra emelte a szerencsejáték-adókat, majd a tavaly szeptemberben 15%-ra csökkentette azt, ugyanakkor ismét bevezette a 20%-os nyereményadót.

 

Márciusban a KRA belengette, hogy a szolgáltatókat terhetlő 15% -os adót 10 százalékponttal emeli, nyilvánvalóan attól a vágytól vezérelve, hogy megbüntessék azt a szektort, amit néhányan társadalmilag nemkívánatosnak tartanak. A hónap elején a kormány figyelmeztetést adott ki, hogy július 1-től felfüggeszti azoknak a szolgáltatóknak az engedélyét, melyekről úgy találja, hogy kevesebbet fizet, mint a teljes adókötelezettsége.

 
Címkék: jogi háttér,