Döntött a FIFA: lesz elektronikus gólbíró a 2014-es vb-n

2013-02-19
A jövő évi brazíliai világbajnokságon alkalmazni fogják a játékvezetőket segítő gólbíró-technológiát - jelentette be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

 

A FIFA közleménye szerint a Hawk-Eye és a GoalRef elnevezésű találmány megfelelően teljesített a decemberi klub-világbajnokságon, így az idei Konföderációs Kupán, illetve a jövő évi vb-n is alkalmazni fogják a technológiát.

 

A két, már éles helyzetben is tesztelt fejlesztés mellett várhatóan további két, német rendszer is megkapja a szükséges engedélyeket. A FIFA közleményéből kiderül: a licenccel rendelkező találmányok közül választják ki, hogy melyiket használják majd a két nagy brazíliai tornán. A júniusi Konföderációs Kupára vonatkozóan a döntés április elején megszületik.

 

A gólbíró- vagy gólvonal-technológiákat azért alkalmazzák, hogy kétséget kizáróan el tudják dönteni, egy adott helyzetben áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, így elejét vegyék az emberi tévedének. A fejlesztések között van magyar is: Maruzsi László és csapata több mint tíz éve dolgozik saját rendszerén, amely azonban nem jutott tovább a tavaly márciusi tesztelésen. Maruzsiék azóta is fejlesztik találmányukat, amely akkor kaphat licencet, ha teljesíti a FIFA technikai előírásait.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,