Döntős a Világligában a Merész-csapat

2013-02-08
A magyar női vízilabda-válogatott hazai környezetben 13-11-re győzött Spanyolország ellen, így biztosan tagja lesz a Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjének.

 

Az idegenbeli 12-9-es diadal után hazai medencében is nyert, méghozzá 13-11-re a magyar női vízilabda-válogatott a spanyolok nemzeti együttese ellen a Világliga európai selejtezős sorozatának pénteki mérkőzésén. Sikerével Merész András együttese bejutott a Vl-döntőbe.

 

Az Eb-bronzérmes, olimpiai negyedik magyar együttes és a tavaly nyáron Londonban ötkarikás ezüstérmes - az elődöntőben éppen a Merész-gárdát legyűrő - spanyol csapat Kőér utcai találkozóján Szücs Gabriella hatásos bombával szerzett vezetést. A rivális egyenlítését követően Keszthelyi Rita volt eredményes. Gangl Edina 2-1-nél büntetőt védett, míg az újabb spanyol ötméterest a kapufa hárította, viszont Keszthelyi újfent pontos volt, s a lövésre vállalkozó válogatott újonc Gurisattai Gréta sem hibázott (4-1). Az első szünet előtt emberelőnyből szépítettek a spanyolok 4-2-re.

 

Antal Dóra megúszás-góljával rajtolt a második negyed (5-2), majd 5-3 után Keszthelyi ívelt a bal sarokba, Szücs pedig kapufás akciógóllal járult hozzá a négytalálatnyi előnyhöz (7-3). Aztán 7-4-re módosult az eredmény, majd Antal pattintásával lett 8-4 "ide". A negyedszer is megvillanó Keszthelyi növelte tovább a különbséget (9-4), de hogy ne dőljön el már a félidőben a meccs, még a nagyszünet előtt javítottak 9-5-re a spanyolok.

 

A harmadik nyolc percben fórból került közelebb a rivális (9-6), de Somhegyi Noémi kapufás löketével, utána pedig a balkezes újonc Horváth Brigitta pattintott lövésével 11-6-ra elhúzott a hazai gárda.

 

A 11-7-ről indult befejező játékrészben a spanyolok találtak be hamarabb, ráadásul két ízben is (11-9), mielőtt azonban szorosabbá vált volna a mérkőzés, Szücs messziről kilőtte a bal alsó sarkot (12-9). Még ennél is látványosabb volt Antal megoldása, aki nagyon messziről, pörgetett lövéssel vette be az ellenfél kapuját (13-9). A spanyolok erejéből a végére kiengedő házigazdákkal szemben még két gólra futotta ugyan, az összességében remek védekezéssel és jó támadójátékkal kirukkoló magyar válogatott azonban alapvetően magabiztosan győzött 13-11-re.

 

Miután hét közben a spanyolok vendégként nyertek 12-7-re a görögök ellen, a helléneket pedig még korábban 10-8-ra verték Szücsék, a még hátralévő két csoportmeccstől - a március 13-i görög-magyartól és a március 16-i spanyol-görögtől - függetlenül Magyarország válogatottja már megnyerte csoportját, s biztos résztvevője a Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjének, amelyet július 3. és 9. között rendeznek meg Pekingben.

 

Túl a győzelmen külön öröm számomra, hogy két 16 évesünk is bemutatkozhatott a nagyválogatottban, ráadásul góllal - kezdte értékelését a találkozó után Merész András. - A védekezésünk rendben volt, a kapusunk nagyszerűen védett, emberhátrányban kitűnően játszottunk, s bár emberelőnyben már voltak hibák, a hullámvölgyet sikerült úgy leküzdeni, hogy két gólnál közelebb ne kerüljön az ellenfél" - fogalmazott a kapitány, aki ezzel zárta mondandóját: "Utolsó, görögországi csoportmeccsünkre, miután már továbbjutottunk, lehet, hogy egyetlen felnőttjátékost se viszek, hanem az utánpótlásnak adok újabb lehetőséget, tovább tesztelem a fiatalokat, akik eredménykényszer nélkül játszhatnak."

 

Eredmény, Világliga, európai selejtező, A csoport: 

Magyarország-Spanyolország 13-11 (4-2, 5-3, 2-2, 2-4)

a magyar góldobók: Keszthelyi 4, Szücs, Antal 3-3, Gurisatti, Somhegyi, Horváth 1-1

 

Az európai A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Spanyolország 3/3, 3. Görögország 0/2

 

Forrás: MTI

 

Címkék: vízilabda,