Döcög a cseh szabályozott online szerencsejáték piac

2017-07-24
A cseh szabályozott online szerencsejáték piac eddig nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

Ezidáig a PokerStars az egyetlen külföldi tulajdonban lévő oldal a cseh piacon, többek, így például a PartyPoker nemrégiben szállt ki az engedélyezési folyamatból, a William Hill pedig egyszerűen kivonult a piacról, nem is igényelt liszenszet.

 

A cseh piac lassúságának több oka is van – a magas adók, a bürokrácia, és az olyan hosszadalmas adminisztrációs folyamatok, mint például az online játékosi számlát nyitók személyazonosságának fizikális ellenőrzése.

 

Az adókulcsok mindig visszatérő témát jelentenek egy újonnan szabályozott piacon – Csehországban az online szolgáltatókra ugyanazok az adókulcsok vonatkoznak, mint a földi vállalkozásokra.

 

Tereza Cejpova, a Pénzügyminisztérium szerencsejátékok felügyeletével foglalkozó egységének jogi vezetője az iGaming Business-nek elmondta, hogy „A külföldi jelentkezőknek általában két fő problémájuk van. Először is a személyes játékos-azonosítás, másodszor pedig az, hogy a folyamataink túlzottan formálisak és időrablóak.”

 

Eric Hollreiser, a PokerStars vállalati kommunikációért felelős alelnöke ezen kívül megjegyezte, hogy a fizikális (személyes) ellenőrzés a játékos regisztrációját követő 72 órán belül kötelező, és ez az egyik legnagyobb akadálya a cseh online szerencsejáték piac beindulásának, különösen, hogy az online szolgáltatók nincsenek fizikálisan jelen az országban.

 

“A helyi jelenlét hiányára van megoldás, például, hogy a játékosok regisztrálhatnak a bankokban, közjegyző irodákban, és a városházákon található önkormányzati pontokon, de a gyakorlatban ez megakadályozhatja a játékosokat a regisztrációban. A személyes azonosítás a 7.500 önkormányzati ponton nem mindig működik úgy, ahogy kellene, és ilyen jellegű folyamatra más országokban nincs szükség.”

 

Az engedélyeztethető játékok is egy nagyon speciális kategóriába eshetnek csak, ami nehezen teljesíthető a szolgáltatók számára, és véletlenszerű elemek nem lehetnek a játék részei, ami meglehetősen korlátozó tényező.

 

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint körülbelül 10 külföldi szolgáltató folyamodott liszenszért. Ezeknek a cégeknek a türelmét kérték, mivel a jogszabály tartalmaz egy - az életbelépést követő két év múlva esedékes - felülvizsgálati záradékot, bár a szektor abban reménykedik, hogy egy módosítási kérelmet esetleg hamarabb is elő lehet terjeszteni.

 
Címkék: piaci információ,