Dióspusztai Díj vasárnap a galoppon

2013-06-15
Jobbnál is jobb lovaktól hemzseg a napi főfutam mezőnye. A tizenegy induló közt három külföldi tréningből érkező telivért találunk.

 

Nincs kiemelkedő favorit a 2000 méterre kiírt I. kategóriás versenyben. Garabonciás (Stanislav Georgiev) két hete a pozsonyi Turf Gálán futott, s lett nyolcadik ennél jóval erősebb mezőnyben. Előtte a Bábolnai Díjban láthattuk az idős klasszist, ahol másodikként zárt a most is indulónak adott Tábortűz (Bakos Gábor) mögött. A négyéves magyar tenyésztésű kanca, azóta nem versenyzett. Ha nem nyomja el a jóval magasabb súly, ezúttal is a győzelemért küzdhet.

 

Fiery Wing (ifj. Kozma István) a Batthyány-Hunyadi díj hatodik helyezése után, nyolcadik lett a Millenniumi Díjban. Amennyiben topformával jelentkezik, meglepetést okozhat.

 

High Season (Frézer Róbert) és Danestar (Tormási Gyula) legutóbb is együtt futott egy III. kategóriás versenyben. Akkor előbbinek jött ki jobban a lépés, hisz harmadik helyen ért célba, míg utóbbi favoritként csak a sereghajtók táborát „erősítette”. Zavartalan verseny esetén ismét a dobogóért csatázhat az Arc győztes Danedream féltestvére.

 

Outrider-nek (Mészáros Zsolt) és Libanonnak (Peter Hodán) erősebbek közt kell helytállnia. Pénzdíjas helyre érhetnek.

 

A külföldi kontingensből elsőként Quebracho (Jaroslav Línek) emelhető ki. A Lidohill ivadék két győzelem után áll starthoz. New Heaven (Róbert Sara) nincs tippelve, ennek ellenére az élmezőnyben végezhet. Dylana (Varga Zoltán) szerb színeket képvisel. Tavaly Derbyt nyert hazájában. Nagy kérdés, hogy ebben a társaságban megállja-e a helyét.

 

A mezőny egyedüli háromévese az Álmodó istálló újdonsült kedvence Heliconia (Zdenko Smida). Az angol import kanca második helyezéssel mutatkozott be Magyarországon, majd a Hazafi Díjban pénzdíjas ötödikként fejezte be a versenyt. Május utolsó hétvégéjén az ausztriai Ebreichdorf-ban lépett pályára, ahol megnyerte az osztrákok Hazafi Díját. Csikóként háromszor versenyzett már 2000 méteren a szigetországban, így a hosszabb táv aligha jelent gondot a számára.

 

A vasárnapi futamok közül érdemes még kiemelni a Jaross Sándor Emlékversenyt és a Tatai Díj, de bekerült a programba a Francia Kancadíj is, mely versenyre szintén fogadásokat lehet kötni.