Dakar 2013 - Szalayék a 29. helyen

2013-01-14
Izgalmas és küzdelmes hétvége áll a Dakar 2013 versenyzői mögött.

 

Péntek

 

A Dél-Amerikában zajló Dakar-rali hetedik szakaszán 26.-ként zárt, így az összetettben 29. Szalay Balázs, Bunkoczi László pár után célba érkezett további magyar autós szereplők közül a Sebestyén Sándor, Bognár József duó a teljes rangsorban a 86., a Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán trió pedig a 88. helyet foglalta el a szombati folytatás előtt.

 

 MTI Fotó: Tóth Róbert

 

A magyar kamion is elérte a szelektív szakasz célját, Darázsi Zsolték a 26.-ak lettek, az összetettben a 33.-ak.

 

A szerb színekben induló külhoni magyar motoros Saghmeister Gábor a 86. pozícióban ért célba, összetettben a 67. helyen áll. 

 

A viadal honlapja szerint a pénteki etapon - amikor is a mezőny a Calama és Salta közötti távolságot letudva Chiléből Argentínába jutott át - a címvédő francia Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret kettős volt az autósok között a leggyorsabb, miáltal növelte előnyét az összetettben.

 

Szombat:

 

 A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős továbbra is a 29. helyen áll a Dél-Amerikában zajló Dakar-ralin, amelyen az autósok nyolcadik szakaszát félbe kellett szakítani.

 

 

Erre a lépésre a heves esőzések, illetve a folyók magas vízállása miatt került sor, és a versenybíróság csak vasárnap határozott arról, hogyan írja jóvá a megtett kilométereket.

 

 

A Dakar 8. napján a Salta – San Miguel de Tucumán közti szakaszon semmi sem úgy történt, ahogy a szervezők eltervezték. A pénteki, Salta környéki heves esőzések miatt, a speciál szakasz első részét eltörölték a szervezők. A szombati napra így a szakasz második, 183 kilométeres része maradt volna, de az utolsó 30 kilométeren - ahogy a szervezők fogalmaztak - "meteorológiai Armageddon" zúdult a pályára, így a versenyt megszakították. Az ötödik autó után érkezők az ötödik autó idejét 2 óra 7 perc 21 másodpercet kapják. A hétfői folytatást Szalayék az összetett 29., Sebestyénék a 86., Pócsikék a 87. helyéről várhatják.

 

A kamionosoknak szombaton nem kellett versenyezniük, országúton autóztak át San Miguel de Tucumánba. Darázsiék az összetett 33 pozícióban állnak, ők a holnapi pihenőnap után hétfőn versenyeznek ismét.

 

A motorosok teljesítették a mai versenytávot. Saghmeister Gábor 56. lett, összetettben a 69. helyen áll.

 

Az autós élmezőny az eső miatt 4 szereplős, a verseny megszakításának pillanatában beérkező 4. helyezett Stephane Peterhansel idejét kapták a mögöttük érkezők. A szakaszt Guerlain Chicherit nyerte Terranova, Gordon és Peterhansel előtt. Az összetettben Peterhansel vezet Al-Attiyah előtt, előnye 3 perc 14 másodperc.

 

A motorosok közt Joan Barreda Bort nyerte a szakaszt Husqvarnával, 7 perc 4 másodperccel volt gyorsabb a hondás Johnny Campbellnél. Harmadik Ivan Jakes KTM-mel. Az összetettben Olivier Pain – Chaleco Lopez – David Casteau a sorrend. A címvédő Cyril Despres motorján még péntek este váltóhiba miatt ki kellet cserélni a motor-váltó egységet, ezért 15 perc büntetést kap majd, ezzel az összetett 6. helyre esik vissza.

 

Vasárnap pihenőnap következett, majd hétfőn ismét maratoni szakasz vár a versenyzőkre. 852 kilométert tesznek majd meg a Dakarból még hátralevő 4041 kilométerből. Ebből az autósoknak 593, a kamionoknak 293 kilométer lesz a mért szakasz. 

 

A már eleve lerövidített gyorsasági szakaszt a motorosok még teljesíteni tudták.

 

Eredmények:

 

 

8. szakasz, Salta-Tucumán:

autósok, félbeszakadt:

összetettben:

1. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Mini) 18:31:04 óra

2. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Buggy) 3:14 perc hátrány

3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 44:03 perc hátrány

...29. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 7:21:57 óra h.

...86. Sebestyén Sándor, Bognár József (Toyota) 22:25:04 ó h.

...87. Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán (Toyota) 22:33:04 ó h.

 

korábban közölt eredmény:

motorosok:

1. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 2:07:26 ó

2. Johnny Campbell (amerikai, Honda) 7:04 p hátrány

3. Ivan Jakes (szlovák, KTM) 7:57 p h.

 

összetettben: 

1. David Casteu (francia, Yamaha) 19:56:33 ó

2. Cyril Despres (francia, KTM) 9:26 p h.

3. Ruben Faria (portugál, KTM) 11:16 p h.

 

A mezőny vasárnap pihent, majd hétfőn Tucumánból Córdobába hajt, a résztvevőkre nagyjából 850 kilométer, benne közel 600 kilométeres szelektív szakasz leküzdése vár. A Peruból indult, jövő szombaton záruló viadal mintegy 8400 kilométeres távjának 153 autó, 183 motorkerékpár, 75 kamion és 38 quad vágott neki. A verseny Argentína érintésével a chilei Santiagóban fejeződik be.

Forrás: MTI

 

Címkék: autóverseny,