Csökkent az állam játékadó bevétele

A 2011-es naptári évben összesen 62,4 milliárd forint játékadó folyt be az államkasszába, ez kicsit kevesebb, mint egy esztendővel korábban. Decemberben és január elején tovább csökkent az engedéllyel rendelkező játékgépek száma, már csak közel 8 ezer olyan pénznyerő automata van a piacon, amely ténylegesen működik is.


Ezeket az adatokat megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtó főosztálya juttatta el szerkesztőségünkhöz. 

A NAV többek között arról tájékoztatott, hogy 2011. január 1-je és december 31. között összesen 62.464,7 millió forint folyt be a hivatal játékadó-számlájára. Ez az összeg valamivel kevesebb, mint 2010-ben, mert akkor 62.689,2 millió forint érkezett be. Ez a 2011-es 3,9 százalékos inflációval számolva reálértéken 4,2 százalékos visszaesést jelent.


Szerettük volna megtudni azt is, hogy ezek az értékek hogyan oszlanak meg a különböző szerencsejátékfajták között, de erről egyelőre nem tudott információval szolgálni a hivatal. Érdemes kiemelni, hogy ezek a kimutatások naptári időszak alapján készültek, nem pedig könyvelési szemléletben, többek között azért, mert a tavaly decemberi játékadót csak 2012. január 20-ig kellett bevallaniuk és befizetniük a vállalkozásoknak.


A NAV kimutatása alapján a szerencsejáték szervezéssel kapcsolatos díjak és bírságok összege 2011-ben 3.215,9 millió forint volt. Arra sajnos szintén nem kaptunk választ, hogy ebből mekkora részt tettek ki a bírságok.


Áttérve a pénznyerő automatákra, ahogy arra számítani lehetett, decemberben és január elején tovább csökkent az engedéllyel rendelkező gépek illetve játéktermek száma. Bár ebben a bő egy hónapban lényegesen kisebb mértékű volt a visszaesés, mint az október végi - november eleji napokban, az adó megötszörözése óta már így is összesen 12.590 automata és 5.936 terem engedélyét adták le az érvényesség lejárta előtt, ideiglenes vagy végleges jelleggel. Mindez azt jelenti, hogy a szeptember végi 21.850-ből január elején már csak 16.389 pénznyerő automata rendelkezett engedéllyel, ám ezek közül csupán 7.951 működik ténylegesen, a többi 8.438 gépet ideiglenesen szüneteltetik az üzemeltetők.


Címkék: nyerőgép,