Csökkent a szerencsejáték ipar milliárdosainak vagyona

2019-03-13
A szerencsejáték ipar idén 26 fővel képviselteti magát a Forbes világ dollármilliárdosait soroló listáján, melyen jelenleg 2.153-an szerepelnek.

 

A Forbes listája szerint a világ leggazdagabb embere az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos – vagyona 131 milliárd dollár.

 

A szerencsejáték-ipar képviselői közül ismét a Las Vegas Sands alapítója és CEO-ja, Sheldon Adelson a leggazdagabb – vagyonát a magazin szerkesztői jelenleg 35,21 milliárd dollárra taksálják. Ez egyébként több mint 3 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban (38,5 milliárd dollár). A 85 éves Adelson – akit a legutóbbi hírek szerint a rák egy típusával, non-Hodgkin lymphomával kezelnek – ezzel a vagyonnal a világ 24. leggazdagabb embere.

 

A hongkongi Lui Che Woo (Adelsontól messze lemaradva) 14,6 millió dollárral a második a listán. A Galaxy Entertainment 89 éves feje a tavalyi évben 20,1 milliárd dolláros vagyonon ül.

 

Sheldon Adelson és Lui Che Woo

 

Johann Graf, a Novomatic csoport tulajdonosa a harmadik leggazdagabb a szerencsejáték iparban –értékét a Forbes 8,1 milliárd dollárra becsüli. A Bet365 elnök-vezérigazgatója, Denise Coates a negyedik 6,5 milliárd dollárral, őt Pansy Ho követi 4,6 milliárddal. Ho a makaói szerencsejáték szektor alapító atyjának, Stanley Ho-nak az egyik lánya, és komoly részesedése van az MGM Resorts-ban.

 

A casino.org összehasonlította a Forbes 2019-es listáját az egy évvel ezelőttivel, és megállapították, hogy a szerencsejáték ipar milliárdosainak összességében 9,3 milliárd dollárral csökkent a vagyona a tavalyi évben. 

 

A szektor 26 dollármilliárdosa közül csak hat növelte a vagyonát 2018-ban. A legnagyobb mértékben a bet365 feje, Denise Coates gazdagodott, ő 1,5 milliárd dollárt tett hozzá addigi vagyonához. Coates-nak csak a fizetése 280 millió dollár – emiatt sok kritikát is kapott a közelmúltban.

 

Az év legnagyobb vesztese Lui volt, akinek a vagyona 5,5 milliárd dollárra lett kevesebb. Korábban már említettük, hogy Adelson 3,4 milliárd dollárnak inthetett búcsút, rajta kívül még Pansy Ho (-700 millió dollár), James Packer (-$500 millió dollár), Chang-Woo Han ($-600 millió dollár) és Manuel Lao Hernandez ($-1.5 milliárd dollár) szenvedett el komolyabb vagyoncsökkenést.

 

A 9,3 milliárd dolláros csökkenés ellenére a szektor 26 milliárdosa összesen még így is 125,3 milliárd dollárral büszkélkedhet (vagyis 5,7 milliárd dollárral kevesebbel, mint a világ leggazdagabbjának, Jeff Bezos-nak a vagyona).

 
Címkék: kaszinó,