Csodapatkókkal veszélyben a pályarekordok?

2013-10-18
Ausztrál tudósok nyilvánosságra hozták új fejlesztésüket: egy olyan patkót, ami a most használatos lópatkók súlyának mindössze a felét nyomja. Az újítás világszerte a meglévő pályarekordok megdöntését jelentheti.

 

A legfejlettebb versenypatkó jelenleg alumíniumötvözetből készül, de még így is darabonként nagyjából egy kilót nyom. Ezért állítják azt a szakértők, hogy a mindössze fél kilós, 3D nyomtatóvál előállított, titániumból készülő lópatkókkal villámgyorsan fognak futni a telivérek.

 

A kutatást az Ausztrál Államközösségek Tudományos és Ipari kutatóintézetében (CSIRO) végezték. A patkó előállítása nagyon egyszerűnek hangzik; beszkennelik a ló mind a négy patáját, majd a 3D nyomtatóval pontosan az állatra illő patkókat hoznak létre.

 

A patkók költsége nagyjából 600 dollár, és csak pár órába telik a legyártása. Ez utóbbi szintén nagy előny lehet a jelenleg használt lábbelikhez képest.

 

Az ausztrál kovácsoknak azonban kételyeik vannak a fejlesztéssel kapcsolatban, melyet nem feltétlenül munkájuk elvesztésének a réme táplál. Szerintük ugyanis a titánium előállításának költsége, és annak esetleges további növekedése nagymértékben hátráltatni fogja az új termék széles körben való elterjedését.

 

Címkék: lóverseny,