Csernoviczki Éva Európa-bajnok

2014-04-25
Csernoviczki Éva - címét megvédve - aranyérmet nyert a nők 48 kilogrammos kategóriájában a montpellier-i cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

 

Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes magyar versenyző a hazai Amandine Buchard-ral csapott össze a fináléban, ahol fél perc elteltével már mindkettejüket megintették, majd a francia egy villámgyors pörgetéssel vazaarit érően földre vitte Csernoviczkit. A 27 éves magyar dzsúdós nem adta fel, és 2 perc 15 másodperccel a vége előtt, szintén egy vazaarival egyenlített. A folytatásban Csernoviczki volt aktívabb, a franciát 40 másodperccel a vége előtt meg is intették, ez a győzelmet jelentette volna a magyar versenyzőnek, ám a bíró 10 másodperccel a befejezés előtt őt is megintette, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. A ráadás 38 másodpercig tartott, ekkor a védekező francia újabb intést kapott, ezzel Csernoviczki megszerezte a magyar dzsúdósport 17. Európa-bajnoki aranyérmét. A tatabányai versenyző 2008 óta minden kontinensviadalon a dobogóra állhatott, mostani győzelmével 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem az Eb-mérlege.

 

"A döntőben kicsit fáradt voltam, mert az elődöntő sokat kivett belőlem, és nem volt túl sok időm pihenni" - nyilatkozta Kossuth Rádiónak Csernoviczki Éva. Emiatt fáradtan kezdett, azonban ezen a holtponton túl tudott jutni, sikerült kiegyenlítenie és az aranyponttal nyernie - tette hozzá.

 

A magyar versenyző hangsúlyozta, a hosszabbítás előtt már látta, hogy riválisa fáradtabb nála. "Bíztam benne, hogy sikerül akciót dobnom, azt nem gondoltam volna, hogy Franciaországban intéssel sikerül nyernem."

 

A sorozatban hetedik Eb-érmét szerző Csernoviczki megjegyezte, bár a tavalyi világbajnokságot követően fáradtnak érezte magát, most nagyon boldog, hogy újra motiváltan tudott a tatamira lépni.

 

csütörtöki eredmények:

férfiak:

60 kg, Európa-bajnok:

Beszlan Mudranov (Oroszország)

2. Amiran Papinasvili (Grúzia)

3. Hovanesz Danieljan (Örményország) és Ilgar Muskijev (Azerbajdzsán)

 

66 kg, Európa-bajnok:

Loic Korval (Franciaország)

2. David Larose (Franciaország)

3. Mihail Puljajev (Oroszország) és Dmitrij Sersan (Fehéroroszország)

Zámbori Bence és Hagyó Gábor helyezetlenül zárt.

 

nők:

48 kg, Európa-bajnok:

CSERNOVICZKI ÉVA

2. Amandine Buchard (Franciaország)

3. Marina Csernyak (Ukrajna) és Krisztina Rumjanceva (Oroszország)

 

52 kg, Európa-bajnok:

Majlinda Kelmendi (IJF)

2. Natalija Kuzjutina (Oroszország)

3. Andreea Stefania Chitu (Románia) és Gili Cohen (Izrael)

A koszovói születésű Majlinda Kelmendi a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) zászlója alatt versenyzett.

 

57 kg, Európa-bajnok:

Automne Pavia (Franciaország)

2. Miryam Roper (Németország)

3. Sabrina Filzmoser (Ausztria) és Telma Monteiro (Portugália)

...7. KARAKAS HEDVIG

Szabó Katinka helyezetlenül zárt.

 

Forrás: MTI

Címkék: sportesemény,