Csehországban is komoly gondot okoz az illegális szerencsejáték

2014-09-11
A Cseh Köztársaság Legfelsőbb Ellenőrzési Hivatalának (NKÚ) bejelentése szerint az ország évente körülbelül 21,6 millió euró bevételtől esik el az illegális online szerencsejáték miatt.

 

A cseh hírügynökség értesülései szerint az NKÚ büntetőjogi feljelentést is tett a Pénzügyminisztérium ellen a felügyeleti rendszer létrehozására elköltött összeg miatt, és kritizálta annak hatékonytalanságát. A NKÚ szerint az országban számos vállalat illegálisan és adófizetés nélkül szolgáltat szerencsejátékot. 

 

A cseh Pénzügyminisztérium tisztában van a helyzettel, és egy 24 éve meghozott jogszabályt okol a kialakult helyzetért. A hírek szerint készülőben van egy jogszabály-módosítás, mely lehetővé tenné, hogy az Európai Unió területén működő vállalatok legálisan szolgáltathassanak online szerencsejátékokat és lottójátékokat a Cseh Köztársaság területén. Az új jogszabályt, mely a Pénzügyminisztérium elmondása szerint évi legalább 1 milliárd korona adóbevételt hozna az államkincstár számára, szeptember végén vagy októberben nyújtják be a parlament elé.

 

Az NKÚ azon megállapítására válaszul, hogy a lottójátékok ellenőrzésére kifejlesztett rendszer nem elég hatékony, a Pénzügyminisztérium közölte, hogy előkészületben van egy olyan technikai megoldás, mely a szolgáltatóktól egy központi rendszer számára szolgáltatott adatok alapján működik majd. 

 

Az NKÚ azért is kritikával illette a cseh Pénzügyminisztériumot, amiért nem törölte annak a szolgáltatónak az engedélyét, mely megszegte a szerencsejáték jogszabályokat. Az NKÚ szerint néhány szolgáltató 50-100 alkalommal is vétett az előírásokkal szemben, a hatóságok mégsem léptek fel velük szemben. 

 

A Cseh Köztársaságban március végén 58.841 nyerőgép üzemelt, az államkincstárnak pedig évente nagyságrendileg 402 millió dollár adóbevétele származik a szerencsejáték iparból. A Pénzügyminisztérium becslése szerint a szerencsejáték iparral kapcsolatos költség azonban körülbelül négyszer annyi, mint az abból származó bevétel. 

 

A pénzügyminiszter-helyettes elmondása szerint Csehországban a legmagasabb az egy főre eső, szerencsejáték engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyek száma. Japán után pedig a Cseh Köztársaságban található az egy főre eső legtöbb nyerőgép a világon