Csak ötcsillagos hotelekben üzemelhet kaszinó a jövőben Vietnámban

2013-08-08
A vietnámi kormány által jóváhagyott törvénymódosítás romba dönti a kisebb, helyiek által üzemeltetett szállodák szerencsejátékokkal kapcsolatos bővítési elképzeléseit.

 

A 86/2013/ND-CP jelű törvény értelmében - mely alig pár héttel az első vietnámi kaszinó resort megnyitása után született, és még az idén hatályba lép – csak ötcsillagos hotelek igényelhetnek kaszinó liszenszet. 

 

Az új szabályozás azt a számos három- és négycsillagos hotelt is érinti, melyekben már üzemel a mérettől függően úgy 70-100 nyerőgép. Nekik csökkenteniük kell a gépek számát annyira, hogy az ne haladja meg a szobák számának ötödét.  Tehát például egy olyan 100 szobás négycsillagos hotelben, ahol eddig mondjuk 100 gép üzemelt, az új jogszabály hatálybalépését követően már csak 20 lehet. 

 

Az új szabályozás többek szerint nem fair a kisebb szállodákkal szemben, melyek feltehetően jobban rá vannak szorulva a gépekből származó jövedelemre, mint luxus társaik, azonban a kormány látható módon rá akarja kényszeríteni a kisebb hotelokat arra, hogy vonuljanak ki a szerencsejáték bizniszből. A másik ok, ami a lépést magyarázza az az, hogy így akarják biztosítani, hogy a vietnámi állampolgárok ne férjenek hozzá a nyerőgépekhez, hiszen az ötcsillagos hotelek csak a külföldi vendégeket, vagy olyan tengerentúlon élő vietnámiakat fogadnak, akik külföldi útlevéllel rendelkeznek. 

A szakértők szerint mindenesetre kérdéses, hogy mennyire tesz jót majd ez a lépés a vietnámi gazdaságnak, illetve azoknak a vietnámi állampolgároknak, akik olyan kisebb szállodák tulajdonosai, vagy alkalmazottai, melyek jelenleg nagyban támaszkodnak a nyerőgépekből származó bevételre…

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,