Csak ideiglenesen zárt be a játéktermek többsége

2011-12-13
A játéktermeket üzemeltetők többsége nem az engedélyek végleges leadásával, inkább az üzemeltetés felfüggesztésével válaszolt a játékadó ötszörös megemelésére – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtó osztályának tájékoztatójából, amelyet a magyar nyerőgéppiac november végi állásáról kértünk.

A NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának (SZEF) nyilvántartása szerint a gépenként fizetendő játékadó 100 ezerről félmillióra emeléséről rendelkező törvény kihirdetésének másnapján, 2011. szeptember 30-án még    12.753 játékterem rendelkezett engedéllyel. Október 27-től november végéig 6.445 terem engedélyét adták le a szerencsejáték-szervezők az állami adóhatóságnak. Ezek különböző jogcímek alapján, átmeneti jelleggel vagy véglegesen történtek.
 
Két hónappal később, november 30-án már csak 12.124 játékteremnek volt engedélye. A NAV válaszában hangsúlyozta, hogy a szeptember és a november végi adatba is beleszámolták az engedéllyel rendelkező, de átmenetileg nem üzemeltetett, úgynevezett függő állapotú játéktermeket. Ez az oka annak, hogy az érvényes engedélyek darabszámában nem mutatkozik az engedélyleadások volumenével egyező mértékű csökkenés.
 
A fentiek alapján kikalkulálható, hogy december elejéig mindössze 629 játékterem zárt be véglegesen, ami a szeptemberben még engedéllyel rendelkező termek mindössze 5 százaléka. Egyszerű matematikai művelettel kiszámolható az is, hogy ugyanakkor 5.816 azoknak a játéktermeknek a száma, amelyeket átmeneti jelleggel nem üzemeltetnek. Ezek a törvényváltozás előtti termek számának 46 százalékát, vagyis közel a felét teszi ki.
 
Hasonló folyamat volt tapasztalható a nyerőautomaták esetében is, azzal a különbséggel, hogy itt kisebb az átmenetileg nem üzemeltetett gépek aránya. Miközben ugyanis szeptember 30-án az engedéllyel rendelkező automaták száma még 21.850 volt, addig november utolsó napján már csak 17.328. Időközben 12.413 darab engedélyt adtak le. Ebből 4.522 volt a véglegesen kivont, 7.891 pedig az ideiglenesen nem üzemelő pénznyerők száma. Előbbi 21, utóbbi 36%-a a jogszabály-változás előtt még működő gépeknek.
 
Ez tehát a november végi állapot, érdeklődéssel várjuk a további fejleményeket, amelyekről terveink szerint időről időre továbbra is beszámolunk majd.

Címkék: nyerőgép,