Csak egy „megbízható” van (a) vidéken?

2013-11-28
Beadta igénylését az első, magát megbízhatónak tartó szerencsejáték-szervező arra vonatkozóan, hogy erről hivatalos papírja is legyen.

 

A Népszava érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette a hírt, de az igénylő kilétét nem árulták el. "Folyamatban levő üggyel kapcsolatos ügyintézési kérdésekben konkrét tájékoztatást nem adhatunk" - állt az indoklásban.

 

Mint ismeretes, a fideszes javaslatra novemberben elfogadott jogszabálymódosítás bevezette a "megbízható szerencsejáték-szervező" fogalmát, és lehetővé tette, hogy ezekkel a kivételezett vállalkozásokkal a nemzetgazdasági miniszter a pályázati eljárás mellőzésével kössön koncessziós szerződést. Bár pályáztatás nélkül nekik kétszeres koncessziós díjat kell fizetni, ám erről le is mond az állam, mivel a díj levonható a játékadóból.

 

A folyamat átláthatóságát nem növeli, hogy a tárca nem árult el semmit arról: a miniszter kiket, mely szervezeteket von be a döntéshozatalba, illetve igyekszik-e egyáltalán elejét venni azoknak a - piaci szereplők és vezető fideszes politikusok közötti összefonódást valószínűsítő - nemzetbiztonsági kockázatoknak, amelyek miatt korábban a kormány a nyerőgépek betiltása mellett döntött – írja a Népszava.

Az NGM csak annyit közölt a lappal, hogy az eljárásban "a miniszter munkáját a szerencsejáték szabályozásért, koncessziós szerződések gondozásáért felelős szakmai szervezeti egység segíti, a döntés-előkészítő teendőkre is kiterjedően".

Azt a kérdést, hogy a miniszter kikéri-e civilek vagy állami szervek - a nemzetbiztonsági kockázat kiszűrése érdekében például az Alkotmányvédelmi Hivatal - javaslatát, a tárca azzal hárította el: a jogszabály "a döntéshozatalba a szakmai civilszervezetek és egyéb államigazgatási szervek bevonására kifejezett, tételes rendelkezést nem tartalmaz".  

Varga Mihály tehát valószínűleg önállóan fog dönteni - az igény beérkezésétől számított 30 napon belül -  arról, hogy gazdaságilag, pénzügyileg és erkölcsileg ki számít "megbízhatónak”.

A törvényből fakadóan a most minősítésért folyamodó szerencsejáték szervező akár öt kaszinót is nyithat különböző vidéki városokban, és ezzel magálnak tudhatja a kiosztásra váró kaszinókoncessziók felét.  

 

Ha találgatásokba szeretnénk bocsátkozni fenti személlyel kapcsolatban, tippünket bátran tennénk le egy bizonyos kicsit kopaszodó és őszülő, de nemrég megnősült üzletemberre, akinek a monogramja A. V...

Megerősítéseket vagy további tippeket kommentekben várunk. Arra vonatkozóan is lehet elképzeléseket írni, hogy a döntéshozó személy milyen feltételeket vizsgál meg a megbízhatóság megállapításakor. (Természetesen a törvényben leírtakon kívül.)

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,