Ciprus a kaszinókhoz menekül

2013-04-01
A csőd szélén álló Ciprus többek között kaszinókból várná a segítséget a felemelkedéshez. Nagy pálfordulás ez, hiszen épp tavaly tiltották be a szigetországban az online szerencsejátékot.

 

Tavaly adtuk hírül, hogy Ciprus betiltotta az online kaszinót, pókert, és fogadási tőzsdét,  egyedül az állami cég, OPAP által szervezett játékokat és a sportfogadást engedélyezték. Élő kaszinók már régebben nem voltak az országban, azok a görög ciprusiak, akik játékszenvedélyüknek szerettek volna hódolni, a sziget északi, török fennhatóság alatt álló részébe utaztak, szokásukkal így a törököket juttatták plusz költségvetési bevételhez.

 

Valószínűleg ez szúrta a szemét Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnöknek, amikor belevette 12 pontból álló gazdaságélénkítő mentőcsomagjába a a kaszinóüzemeltetés tiltásának feloldását is. Anasztasziadesz úr hétfőn tárta a miniszterek elé a mentőcsomagot, egyben jelezte, hogy 15 napon belül a kormány elé terjeszti pontos javaslatait. A kormány most "a növekedésre és a növekedés ösztönzésére koncentrál majd" - fogalmazott újságíróknak a ciprusi elnök.

A terv nagyon hasonlít a spanyol kormány Madrid mellett tervezett Eurovegas projectjéhez, de Cipruson nem aratott osztatlan sikert; az ortodox egyház ugyanis azonnal nemtetszését fejezte ki.

 

Jelenleg Magyarországon is  az állami szerencsejátékon kívül egyedül a kaszinókból származik költségvetési bevétel szerencsejátékok terén az online szerencsejáték-szabályozás késlekedése és a pénznyerő automaták betiltása miatt.