Címvédésre készül a Győr a BL-ben

2014-05-02
Címvédéssel szeretné emlékezetessé tenni az első női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőt a Győri Audi ETO KC, amely szombaton és vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában lép pályára a dán Midtjylland, a montenegrói Buducsnoszt Podgorica és a macedón Vardar Szkopje társaságában.

 

A győriek tavaly még a hagyományos, oda-visszavágós párharcban fektették két vállra finálés ellenfelüket, a norvég Larvikot, és ezzel megszerezték - hét elveszített európai kupadöntő után - a klub történetének első nemzetközi diadalát.

 

Most annyiban változik a helyzet, hogy a magyar fővárosban egy meccsen kell legyőzniük a Midtjyllandot - korábbi nevén az Ikastot - az elődöntőben, aztán a remények szerint jöhet a finálé.

 

A másik ágon dél-szláv csata lesz a 2012-es bajnok Podgorica és a tavaly nyáron alaposan (mind játékosállományban, mind anyagilag) megerősödött Vardar Szkopje között.

 

Ambros Martin, az ETO vezetőedzője elmondta: az egy héttel ezelőtti Magyar Kupa négyes döntő jól segítette a ráhangolódást, felkészülést a BL-víkendre, és nagyon bízik benne, hogy sikerül itthon tartaniuk a trófeát. Ezt megelőzően a dán Viborg volt képes címvédésre még 2010-ben.

 

A spanyol szakvezető nem kíván jóslatokba bocsátkozni, mert mint megjegyezte: egy meccsen bármi megtörténhet, de nagyon reméli, előny lesz, hogy a győri szurkolók létszámfölényben lesznek a lelátón.

 

„Ha kell, a drukkerek átsegítenek minket a holtponton” - mondta.

 

A Győr először a Midtjyllanddal találkozik, szombaton 15 órakor. A négyes döntősök közül éppen az északiaknak van a legtöbb vereségük a BL mostani kiírásában – szám szerint három - 8 győzelem és egy döntetlen mellett. Az ETO az egyedüli veretlen a mezőnyben, 10 siker mellett két döntetlen áll a statisztikában, de a két pontvesztés a másik ágon szereplő Buducsnoszt ellen volt (23-23 Győrben, 26-26 Podgoricában), így nem árt az óvatosság, ha a magyar és a montenegrói bajnok összekerülne a záró napon.

 

A Vardar azt a bravúrt vitte véghez, hogy a selejtezőből indulva jutott el a négyes döntőbe, soraiban három ex-győrivel, Ana Djokiccal, Andrea Lekiccel és Jovanka Radiceviccel. Utóbbi két játékos tagja volt a tavalyi bajnok alakulatnak. A mostani elődöntős szereplés a klub eddigi legnagyobb sikere.

 

A szkopjei csapat 10 győzelemmel, 3 döntetlennel és 1 vereséggel, a podgoricaiak 7 győzelemmel, 3 döntetlennel és 2 vereséggel érkeznek a Papp László Arénába.

 

A győrieknek eddig egy nemzetközi sikerük van (a tavalyi BL-diadal), a Midtjylland - még Ikast néven - EHF Kupát nyert 2002-ben és 2011-ben, a KEK-ben pedig 2004-ben nem talált legyőzőre.

 

Érdekesség, hogy 2002-ben és 2004-ben az ETO volt a szenvedő fél a fináléban.

A Buducsnoszt a 2012-es BL-siker előtt háromszor nyert KEK-et (1985, 2006, 2010) és egyszer az EHF Kupa elődjét, az IHF Kupát (1987). A gárda a dán alakulathoz hasonlóan kétszer bánt el az ETO-val döntőben: 2012-ben és 2006-ban.

 

A BEK az 1960/61-es szezon óta létezett, amit 1993/94-ben felváltott a BL. A legtöbbször a szovjet Szpartak Kijev nyert, 13-szor, az osztrák Hypo NÖ 8 sikerrel a második, míg a jugoszláv Radnicki Beograd, a dán Viborg és Slagelse pedig három-három alkalommal ért a csúcsra. A magyarok közül a Győr (2013), a Vasas (1982) és a Dunaferr (1999) nyert a legrangosabb kupában.

 

A nemzetek rangsorát a szovjetek vezetik (16), az osztrákok 8-cal a másodikok, a dánok 7-tel a harmadikok. A magyarok - holtversenyben az NDK-val és Jugoszláviával - a negyedikek három diadallal.

 

A női BL-ben először rendeznek négyes döntőt. A férfiaknál nagyon bevált ez a rendezés, és ha most Budapest is jól vizsgázik, komoly esély van arra, hogy hosszú éveken át itt rendezzék a női Final Fourt, mint a férfiak esetében Kölnben.

 

A góllövőlistán pillanatnyilag a győri sztár, Görbicz Anita vezet 73 találattal. A többiek közül, akik még versenyben vannak, a szkopjei Lekic áll a legjobban, ő a negyedik 68 góllal. Az ETO-s Katarina Bulatovic 65 találattal az ötödik.

 

Az MVM női BL négyes döntő programja:

szombat:

Győri Audi ETO KC-Midjylland 15.00

Vardar Szkopje (macedón)-Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 17.30

vasárnap:

a 3. helyért: 14.30

döntő: 17.00

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,