Büntetőkkel jutottak a nyolc közé a brazilok

2014-06-28
A brazil válogatott 1-1-es döntetlent követően, 11-esekkel 3-2-re győzte le Chile csapatát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság első szombati nyolcaddöntőjében.

 

David Luiz a hazaiaknak szerzett vezetést a 18. percben, aztán Alexis Sanchez a 32. percben egyenlített. Mivel újabb gól nem született, a 11-esek döntöttek, ami végül a házigazdáknak kedvezett.

A történetének első hosszabbításos vb-meccsét lejátszó Chile 1962 óta nem jutott túl a nyolcaddöntőn.

Brazília a legjobb nyolc között a Kolumbia-Uruguay mérkőzés győztesével találkozik jövő pénteken.

 

Nyolcaddöntő:

Brazília-Chile 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 3-2

Belo Horizonte, Mineirao Stadion, 58 000 néző, v: Howard Webb (angol)

gólszerzők: David Luiz (18.), illetve A. Sanchez (32.)

sárga lap: Hulk (55.), Luiz Gustavo (60.), Jo (93.), Daniel Alves (105.), illetve Mena (16.), Silva (40.), Pinilla (102.)

 

Brazília:

Julio Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Fernandinho (Ramires, 72.), Luiz Gustavo - Hulk, Oscar (Willian, 105.), Neymar - Fred (Jo, 64.)

 

Chile:

Claudio Bravo - Francisco Silva, Gary Medel (José Rojas, 108.), Gonzalo Jara - Mauricio Isla, Charles Aranguiz, Marcelo Diaz, Eugenio Mena - Arturo Vidal (Mauricio Pinilla, 87.) - Eduardo Vargas (Felipe Gutierrez, 57.), Alexis Sanchez

 

I. félidő:

18. perc: Neymar bal oldali szöglete után Thiago Silva megcsúsztatta a labdát, amely aztán hosszú oldalon egymással küzdő David Luiz és Jara egyikéről a hálóba pattant (1-0).

32. perc: Marcelo bedobása után Hulk eladta a labdát, Vargas középre passzolt Alexis Sánchezhez, aki 12 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1-1).

 

11-esek:

    David Luiz magabiztosan a jobb sarokba lőtt (1-0).

    Pinilla középre bombázott, de Julio Cesar nem mozdult el, így kiöklözte a labdát.

    Willian a jobb alsó sarok mellé lőtt.

    Sancheznek a kapu jobb oldalába tartó lövését Julio Cesar vetődve kivédte.

    Marcelo bal sarokba tartó lövésébe csak beleérni tudott Bravo (2-0).

    Aranguiz a bal felső sarokba bombázott (2-1).

    Hulk középre bombázott, de Bravo lábbal védett.

    Diaz az elvetődő Julio Cesar mellett a kapu közepébe lőtt (2-2).

    Bravo balra vetődött, Neymar a kapu jobb oldalába lőtt (3-2).

    Jara a bal kapufát találta el.

 

Mindkét csapat nagy iramban kezdte a mérkőzést, de a braziloknak sikerült rákényszeríteniük az akaratukat a chileiekre, ugyanakkor mezőnyfölényük nem nyilvánult meg helyzetekben. Egy szöglet után aztán mégis sikerült vezetést szerezniük, viszont a gól túlzottan megnyugtatta a házigazdákat, így Chile átvette a kezdeményezést, ennek eredményeként - a brazil védelem hibáját kihasználva - egyenlített. A szünetig hátralévő időben ismét Brazília lépett fel támadólag, de újabb gól nem született a pihenőig.

 

A folytatásban továbbra is a hazaiak voltak kezdeményezőbbek, de egyetlen helyzetüket Hulk hiába lőtte a kapuba, a bíró - a felvételek alapján tévesen - kezezésre hivatkozva nem adta meg a gólt. A braziloknak vigyázniuk kellett, mert védelmük nem tűnt túlzottan magabiztosnak. A félidő derekára alábbhagyott a lendület, egyik csapat sem vállalt kockázatot, így mezőnyjátékkal telt az idő, a kapuk nem forogtak veszélyben. A rendes játékidő hajrájára aztán a brazilok sebességet váltottak, egy-egy felvillanásból sikerült is helyzetbe kerülniük, de a továbbjutást eldöntő gól nem jött össze nekik, Chile ekkor már inkább csak az eredmény megtartására törekedett.

 

A hosszabbításban szinte csak a chilei térfélen zajlott a játék, de a brazil futballistákból hiányzott a kreativitás, a 16-os előterében nem volt elképzelésük, miként kerüljenek a rivális védelme mögé, néhány kísérletüket pedig a chilei kapus biztosan védte. Az utolsó pillanatokban teljesen váratlanul egy chilei ellentámadás végén csak a keresztléc mentette meg a hazaiakat, így viszont jöhetett a büntetőpárbaj, amely Brazíliának kedvezett.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,