Büntetőjogi eljárás indul a román szerencsecég ellen

2015-04-10
Romániában vizsgálatot indítottak a nemzeti lottótársaság és három görög érdekeltségű nemzetközi szerencsejáték vállalat ellen illegális nyerőgép üzemeltetés miatt, mely az ügyészség szerint több mint 100 millió euró kárt okozott a román államkincstárnak.

 

A román nemzeti lottótársaság, a Loteria Romana CNLR liszensz és engedélyeztetés nélkül üzemeltetett 6.263 nyerőgépet 2006 és 2014 között – közölte a bukaresti ügyészség szerdán. Az illegális szerencsejáték tevékenységgel a cég több mint 463,4 millió lei kárt okozott az államnak. Az ügyészség zárolta a társaság számláit.

 

Három privát cég ellen is folyik a nyomozás: a LOTROM, az Intracom és az Intralot ellen. A másodlagos nyomozás azt szándékozza kideríteni, hogy mennyi bevétele származott a három cégnek a román piacon 2009 után, mikor a román kormány egy sürgősségi rendelettel megváltoztatta a szerencsejátékkal kapcsolatos jogszabályokat.

 

„A rendelet hatályba lépését követően a lottótársaság nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy minden egyes nyerőgépet engedélyeztessen, melynek díja évi 8.000 euró lett volna, sőt még szerencsejáték engedélyt sem igényelt (5.600 euró évente).” – állítja az ügyészség.

 

A vizsgálat 2010-ben indult, az ügy idén került a bukaresti fellebbviteli bíróság elé. A három céggel kötött titkos megállapodást 2003-ban írták alá, és tíz évvel később 2013-ban járt le. Az ügyészség számításai szerint, a vállalatnak több mint 130 millió euró illegális bevétele származott ebből a tevékenységből. A pénzmosás felderítésének elősegítésére az ügyészség az összes érintett cég számláit zároltatta. 

 

Az elsőszámú román szerencsecégnek több mint 1.109 irodája van az országban (ebből 150 csak Bukarestben), ezekben üzemeltek ezek a nyerőgépek.

 
A román állam az utóbbi időben több olyan intézkedést is hozott a szerencsejáték piac megregulázására, melytől komoly állami bevételeket remél
 
Címkék: piaci információ,