Bűncselekmény lesz hazai liszensz nélküli oldalon sportfogadni - Lengyelországban

2014-11-27
A lengyel hatóságok figyelmeztették az állami engedéllyel nem rendelkező nemzetközi szerencsejátékos oldalakon játszó állampolgárokat, hogy nagy bajba kerülhetnek, ha nem hagynak fel tevékenységükkel.

 

Múlt héten a Lengyel Gazdasági Minisztérium figyelmeztetést küldött a játékosoknak, hogy büntetőjogi eljárást vonhat maga után az, ha téteket raknak lengyel liszensz nélküli online sportfogadási oldalakon. Ez jelentős változást jelent az ország taktikájában, hiszen eddig csak azokat üldözték, akik reklámozták az engedély nélküli oldalakat.

 

A kiküldött figyelmeztetés szerint a Gazdasági Minisztérium beazonosított 24 ezer, engedély nélküli oldalakon játszó állampolgárt, akik közül 17.700-an együtt összesen 27 millió zlotyit, vagyis majdnem 2 milliárd forintot nyertek. Kitérnek arra is, hogy már 1100 ellenőrzést indítottak ezen a téren külön figyelmet szánva azoknak, akik a legtöbb pénzt nyerték, és azoknak, akik a legjobban kitartanak az illegális oldalak használata mellett.

 

Lengyelország 2011-ben vezette be az online sportfogadás új, szigorú feltételeket szabó szabályozását. Ezek szerint a lengyel szerencsejáték piacból részesülni szándékozóknak lengyel székhelyű céggel is kell rendelkezniük, a befizetendő adót pedig a forgalom (!) 12%-ban állapították meg. Nálunk ugyanezt az adót a tiszta játékbevétel 15%-ban határozták meg. A tiszta játékbevétel a tétekből befolyt pénznek a nyeremények levonása és kifizetése után megmaradt összeg. Sportfogadás esetén, ahol a visszafizetési arány 90% körül van, a különbség a két fogalom között igen jelentős. Valószínűleg ezért történt az, hogy a hatalmas piac iránt mindössze négy cég érdeklődött, és kapta meg a működési engedélyt, a Fortuna Entertainment, a Milenium, az STS és az Intralot leányvállalata, a Totolotek. 

 

Beruházásuk egyelőre nem tűnik jó befektetésnek, hiszen számítások szerint a lengyel szerencsejátékos piac mindössze 9%-át tudhatják magukénak, míg a Roland Berger tanácsadó cég szerint a teljes piac értéke évi 4,9 milliárd zlotyi (360 milliárd forint).

 

Lengyelország egyébként már megalkotta Szerencsejáték törvényének módosítását, mely az EU-s liszensszel rendelkező szolgáltatók számára a működéshez és az adófizetési előírások betartásához elegendőnek tartaná egy lengyel kihelyezett iroda létrehozását, illetve egy lengyel bankszámla nyitását. Az Európai Bizottság a módosítót előreláthatólag február 6-án fogja megvizsgálni. Sajnos egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a sportfogadáson kívül az online szerencsejáték más formájánál is kinyitnák a kapukat, pedig Lengyelország volt az egyik, akitől a Bizottság 2013 novemberében „hivatalos információkérést” eszközölt a szerencsejátékokkal kapcsolatban, ami azt jelzi, hogy a Nagytestvér nem nézi jó szemmel a szabályozás alakulását.