Bronzérmes a női vízilabda-válogatott

2013-08-02
Bronzérmet nyert a magyar női vízilabda-válogatott a barcelonai vizes világbajnokságon, mivel a pénteki helyosztón 10-8-ra legyőzte az orosz együttest.

 

A babonások aligha a statisztikát hívták segítségül a vb bronzmeccse előtt, tudniillik a közös pólós múlt adatai szerint a legutóbbi két magyar-orosz vb-összecsapást az oroszok nyerték. A pénteki rivális ráadásul diadalmaskodott a néhány héttel ezelőtti Világliga-elődöntőben is, igaz, a júniusi, dunaújvárosi nemzetközi tornán magyar siker született. 

 

A harmadik vb-csata mindenesetre rosszul indult Merész András csapata számára, merthogy gyors egymásutánban kétszer is orosz gól született. Az első negyed közepén Menczinger Kata szépített (1-2). Aztán újabb emberelőnyüket is értékesítették az oroszok (1-3), teljes létszámnál viszont Tóth Ildikó centerezett hatásosan, majd Szücs Gabriella ejtett mérnöki pontossággal, jelezve, hogy az álmosabb rajt után magához tért a magyar csapat (3-3). 

 

MTI Fotó: Kovács Anikó

 

A második negyed első percei nem hoztak változást, mígnem a játékrész felénél Keszthelyi Rita szerzett pompás ejtéssel vezetést, ám - fórból - azonnal egalizált az ellenfél (4-4), amely viszont utána kettős előnyből sem tudta bevenni Bolonyai Flóra kapuját. Annál inkább "ült" Szücs távoli bombája, viszont a nagyszünet előtt pillanatokkal még egy orosz találat esett (5-5).

 

A harmadik nyolc perc érdemi felvezetéseként Tóth másodszor is bevette az orosz kaput centerből, majd emberelőnyből érkezett az orosz felelet (6-6). A negyed felénél büntetőhöz jutott a magyar csapat, Keszthelyi keze nem remegett meg, az oroszok viszont éltek a hat az öt elleni játék kínálta újabb esélyükkel (7-7). Tóth harmadszor is nagyszerűen alakított (8-7).

 

A magyar vezetés-orosz egyenlítés forgatókönyvet az utolsó szünet törte meg, ugyanis négy perccel a vége előtt meglett a kétgólos magyar előny: orosz kiállítást követően Keszthelyi bombája csapódott a hálóba (9-7). Ám az oroszok nem adták fel (9-8), csakhogy Takács Orsolya vagy tíz méterről remekül ívelt az orosz kapuba (10-8), ezzel eldőlt a meccs, vb-bronzérmes lett a magyar csapat!

 
MTI Fotó: Kovács Anikó
 
Merész András szövetségi kapitány:
"Egy magyar vízilabdaedző mindig csak az arannyal lehet teljesen elégedett, de ezt a bronzot sem kell talán megmagyarázni. Ami a vb egészét, s az idevezető utat is illeti, úgy 99 százalékban sikerült mindent megcsinálnunk, egy százalékon múlott a világbajnoki döntő. Megállás azonban nincs, folytatjuk az eddigi kőkemény munkát, már csak azért is, mert jövőre Budapesten Európa-bajnokság következik."
 
Takács Orsolya csapatkapitány, a 2005-ben vb-aranyérmes együttes tagja:
"Nagyon sokat dolgoztunk ezért a bronzéremért, s ha úgy vesszük, a világ itt járt tíz legjobb csapata közül a harmadikok lettünk. Egy bronzmeccset nagyon nehéz megnyerni, ez csak egy ilyen lelkileg is erős, összetartó, baráti közösségként is kiváló csapatnak sikerülhetett."
 
Kisteleki Dóra, a 2005-ös világbajnok gárda másik jelenleg is aktív játékosa:
"Barcelona előtt gyakorlatilag három éve játszottam utoljára a válogatottban, s nagyszerű érzés így visszatérni. Felvettem a ritmust, s úgy gondolom, beépültem ebbe a nagyon motivált, fiatal, nyerni akaró csapatba. Jó érzés újra vb-éremnek örülni."
 
MTI Fotó: Kovács Anikó
 

Eredmény, női vízilabda, a 3. helyért:

Magyarország-Oroszország 10-8 (3-3, 2-2, 3-2, 2-1)

a magyar góldobók: Tóth, Keszthelyi 3-3, Szücs 2, Menczinger, Takács 1-1

 

Ez azt jelenti, hogy a barcelonai vb-n mindkét vízilabdacsapat dobogóra állhat - mivel a férfiak döntőbe jutottak -, ez legutóbb 2005-ben fordult elő. A nők korábban két arany- (1994, 2005) és egy ezüstérmet (2001) nyertek világbajnokságokon.

 
MTI Fotó: Kovács Anikó
 
MTI Fotó: Kovács Anikó
 
 
Forrás: MTI
 
Címkék: vízilabda,