Brit lapok: "Ferguson volt az angol futball Thatcherje"

2013-05-09
Sir Alex Ferguson volt az angol futball Margaret Thatcherje - írta a Manchester United távozó menedzserét méltató elemzésében a csütörtöki The Times.

 

A 71 esztendős Sir Alex, aki 26 évet töltött a csapat élén, előző nap jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul.

 

A The Times, amely csütörtökön 12 oldalas külön mellékletet szentelt "Fergie" munkásságának, azt írta, hogy a politikusok rendre megpróbálják pártjukat "a természet által is kormányzásra teremtett" párttá formálni, bár demokráciákban ez a kísérlet örökösen kudarcra van ítélve.

 

Az angol Premier League "húszpárti államában" ezt még nehezebb véghezvinni, ám Ferguson, aki az angol első liga 21 szezonjából 13-ban bajnoki címre vezette a Manchester Unitedet, közelebb jutott ennek megvalósításához, mint bárki más - olvasható a tekintélyes konzervatív brit napilap értékelésében.

 

Az írás szerint Sir Alex "régi vágású szocialistaként" megvetette ugyan a nemrég elhunyt néhai konzervatív brit miniszterelnököt, Margaret Thatchert, kettőjüket azonban "markáns hasonlóságok" kötik össze, és nem csupán azért, mert mindketten "csak törtek és törtek előre". Mindketten megosztó figurák voltak, mindketten hittek abban, hogy nekik van igazuk, és abban is, hogy azok, akik nem értenek velük egyet, nem pusztán tévedésben élnek, de morálisan is támadhatók.

Thatchernek meggyőződése volt, hogy ellenségekkel van körülvéve - ugyanúgy, ahogy Fergusonnak is, és mindkettőjüknek szinte életeleme volt ez a meggyőződés - áll a The Times írásában.

 

A lap szerint a modern futballra jellemző rövid távú gondolkodás korában Ferguson példátlanul "hosszú életűnek" bizonyult a Manchester United élén. A The Times szakírója felidézi, hogy Sir Alex menedzseri időszaka alatt a Liverpool 10, a Chelsea 17 trénert "fogyasztott el", a Downing Streeten pedig öt miniszterelnök fordult meg.

 

A The Times szerint Ferguson távozásának horderejét mutatta, hogy a hírre a Manchester United részvénye 5 százalékot zuhant a New York-i értéktőzsdén, 125 millió dollárt lefaragva a klub piaci tőkeértékéből.  

 

A The Sun, a legolvasottabb brit bulvárlap csütörtöki kiadása hét teljes újságoldalt szentelt Sir Alex távozásának, és még a "Page 3 Girl", vagyis a harmadik oldalon minden hétköznap "kötelezően" ábrázolt félpucér szépség is a 9. oldalra szorult, pedig az ilyesmi csak egészen rendkívüli horderejű fejlemények esetén fordul elő.

 

A The Sun szerint Ferguson "sokkoló" bejelentése felveti azt a "súlyosan aggasztó" kérdést, hogy nem egészségügyi problémáról van-e szó. A lap megszólaltatja Peter Schmeichelt, a Manchester United egykori kapusát, aki felidézte, hogy Fergusonra csípőoperáció vár, ám "elképzelhetetlennek" nevezte, hogy a szakvezető emiatt döntött volna a távozás mellett. 

 

A The Sun forrásai szerint Sir Alex José Mourinhónak, a Real Madrid trénerének és Josep "Pep" Guardiolának, a Barcelona volt főnökének is azt mondta nemrégiben, hogy mindenképpen maradni kíván. Mourinhónak még arra is utalást tett, hogy legalább 2015-ig folytatja a Manchester United élén.

 

Ferguson e közlései késztették Guardiolát arra, hogy elvállalja a Bayern München vezetőedzői tisztségét, Mourinhót pedig arra, hogy lépéseket tegyen a Chelsea menedzseri posztjának visszaszerzésére - írta a csütörtöki The Sun.

 

Forrás: MTI

 

 
Címkék: labdarúgás,