Bravúros trükk Overdose régi zsokéjától

2013-11-12
Soumillon megtrükközte a mezőnyt Európa utolsó őszi Group 1-esében.

 

Az őszi szezon utolsó európai Group I-es versenyében a párizsi Maisons-Laffitte versenypályán egy 2000 méteres, kétéveseknek kiírt futamban Overdose volt zsokéja, Soumillon a papíron második esélynek számító Prince Gibraltar-t vitte. Az utolsó pozícióból fordult a célegyenesre, a lovat kivitte a pálya külső szélére, hogy a mezőnytől kb. 30 méteres távolságban saját tempójában behozza a lemaradását, majd első helyen végzett.

 

Ugyan előfordul, hogy egy-egy lovat a többiektől eltérő íven - akár a túloldalon - visz a lovas, ám ez a mozzanat annyira tudatosnak tűnt, hogy itt másról lehetett szó. Az utolsó helyről ugyanis gyakorlatilag észrevétlenül tudott átsurranni a túloldalra. Második esély volt, feltehetően figyelték a többiek mikor érkezik meg rájuk. Ám a többi lovas ilyenkor hová néz? Jellemzően maga mögé. Hol van? Jön már? Nem jön? Akkor jól van. Egy 60 km/h sebességgel robogó telivér hátán a csőlátás miatt ugyanis csak akkor lehet észrevenni, ha valaki tőlük jó 30 méterre a túloldalon jön, ha direkt odanéznek (mint az úszásban a surranópályának is nevezett külső, 1-es és 8-as pályák, amit nem látnak a 4-esen és 5-ösön a legjobb idővel döntőbe került esélyesek).

 

Soumillon a túloldalra futva bevállalt jó 20-30 méter plusz távot, ám így lova saját ritmusban, a többiektől nem zavartatva mehetett, és ami a lényeg: a többi lovasnak esélyt sem hagyott rá, hogy lereagálják. Ők jót versenyeztek a belső korlát mellett. Lehet, hogy nem is tudták, hogy csak a második helyért.

 

 

Forrás: Pannoniaoverdose.hu

Címkék: lóverseny,