Börtönből nyert 270 milliót a lottón

2018-08-15
Sok millióan álmodoznak arról világszerte, hogy nyernek a lottón – egy börtönből nyerni azonban tényleg olyan kiváltság, amit nem minden fogvatartott élvezhet (már csak jogi okokból sem).

 

Az ausztrál Hells Angel motoros rablóbanda egyik tagja, Reginald Roberts számára – aki jelenleg a tárgyalására vár, mert a vád szerint része volt egy 270 millió dollár értékű kristály metamfetamin szállítmány behozatalában – ez az alom valóra vált, mivel az ausztrál jogszabályok lehetővé teszik, hogy valaki egy börtönbüntetés letöltése közben is felvehesse lottónyereményét.

 

Roberts-nak valahogy (talán egy online lottózón keresztül) sikerült lottószelvényt vennie a cellájából, és megnyert egy 1,33 millió ausztrál dollár (nagyjából 268 millió forint) értékű jackpotot. A férfi azonban nem fog tudni költekezni, és nem csak azért, mert épp börtönben van: a helyzet az, hogy ez a nyeremény nem fogja fedezni azt az 1,5 millió dolláros büntetést, melyet az ausztrál adóhivatal rótt ki rá 2015-ben, miután rájöttek, hogy diesel üzemanyaggal kapcsolatos csalásban vett részt több szállítmányozó céggel közösen. 

 

Roberts csődöt jelentett az év májusában, és már csak egy hónap volt hátra a három éves csődidőszakából, mikor nyert a lottón. Az ausztrál börtönrendszer fogvatartottjait nem tiltják el a lottónyeremények felvételétől, és nem volt közvetlen utalás arra, hogy Roberts nyereménye bármilyen módon illegális lett volna.

 

20% kedvezmény minden lottóra

 

Az ausztrál csődszabályok szerint Roberts-nek tájékoztatnia kellett az adóhivatalt bármilyen lottónyeremény esetén. A Fairfax ausztrál média-óriás bejelentette, hogy a pénz a sorsolást követően nem sokkal már inkasszózásra is került Roberts számlájáról. 

 

Valamilyen szinten valamennyi lottónyeremény valószínűtlen, és a lottó teljes véletlenszerűsége azt jelenti, hogy az azt meg nem érdemlő emberek ugyanolyan valószínűséggel nyernek, mint a társadalom jóravaló tagjai. Nem Roberts volt az első negatív figura a lottónyertesek történetében, és nem is ő volt a legelvetemültebb…

 

“A legrosszabb ember, aki nyert a lottón” címért folyó versenyre többen is kvalifikáltak az évek során. Az egyik említésre méltó résztvevő Patty Bigbee, aki 2010-ben 1 millió dollárt nyert a Powerball lottón. Miután villámgyorsan elverte a pénzt, Bigbee megpróbálta eladni csecsemőkorú unokáját a Facebookon 75 ezer dollárért. Ugyan ez nem jött össze, a nyomozás során a hatóságok bizonyítékokat fedeztek fel arra vonatkozóan, hogy a mohó nagymama évtizedekkel korábban már megpróbálta eladni a saját, később adoptált lányát is.

 

Aztán ott volt a 19 éves kis bűnöző, Michael Carroll, aki az angol pletykalapok sztárja lett, miután 9 millió fontot nyert a National Lottery lottón még 2002-ben. A sajtóban csak “Lottó bugrisként” emlegetett Carroll bírósági elektronikus bokaperecet viselve vette fel a nyereményét. Nem volt bankszámlája, amire átutalhatták volna a pénzt, és először nem is tudott nyitni a priusza miatt. Aztán mikor végül rátehette a kezét a pénzre, vett egy több millió dollár értékű házat, és vadul költekezni kezdett. Drogokra, prostikra és bulikra költötte a vagyont. Mára totál leégett, és kukásként dolgozik. Önéletrajza, a Be Careful What You Wish For (Vigyázz, mit kívánsz) minden nagy nemzetközi könyvkereskedőnél kapható.