Börtön várhat a nyerőgép hibáját kihasználó játékosra

2013-05-09
A kaszinó szerint a játékos olyan speciális kombinációban nyomkodta a gombokat, hogy az megbolondította a gépet.

 

2009-ben a Las Vegas-i illetőségű John Kane valóra váltotta sok szerencsejátékos álmát: egy óra leforgása alatt ötször is nagyobb összeget nyert a Silverton Casino Lodge egyik nyerőgépén, összesen körülbelül 8.200 dollár, azaz közel kétmillió forint értékben. Most úgy tűnik, akár szövetségi börtönbe is kerülhet emiatt – mivel a vád szerint kihasználta azt, hogy rájött, hogy ha egy bizonyos kombinációban nyomogatja a gombokat, akkor hibára fut a gép.

 

A kaszinó és a gépet gyártó IGT feljelentést tett Kane ellen a nevadai bíróságon, és nem csak a kifizetett nyereményt próbálják visszaszerezni, hanem egy 1986-os, a számítógépekkel kapcsolatos törvény megsértését is rá akarják bizonyítani. A 18 USC § 1030 számú törvény alapján a profit reményében elkövetett számítógép hekkelésért öt év börtönbüntetés szabható ki.

 

Kane ügyvédje, Andrew Leavitt szerint a vád nevetséges, ügyfele ugyanis a szabályoknak megfelelően játszott, és nem felelős a gyártó programozási hibáiért. „Nem túlzok, vagy szépítek … Egy év alatt 12 millió dollár értékben videó pókerezett. Ez egyfajta függőség. Véletlenül túl korán nyomott meg egy billentyűt, és voila! Egyszerű mázli volt. Semmiféle kutatás nem előzte meg…. Csak játszott.” - mondta a Wired-nek adott interjúban.

 

Elismeri, hogy ügyfele és annak barátja, a szintén vádlott Andre Nestor ezután több kaszinóban is kihasználták a programhibát, így a Fremontban, a Golden Nuggetben, az Orleansban, a Texas Stationban, a Harrahsban, a Rioban, a Wynnben és a Silvertonban, de fenntartja, hogy nem történt „hekkelés”.

 

Még a Las Vegas-i Szerencsejáték Felügyelet főfelügyelője, Jim Barbaree is „extrém ritkaságnak” nevezte az esetet, elmondása szerint a „csalók” mechanikai trükköket vagy fizikális támadásokat intéznek a gép ellen annak érdekében, hogy jogtalan nyereményekre tegyenek szert. Ezzel szemben Kane csak játszott a gépen, és egy hibát talált a játékban. 

 

„Letartóztattak mert nyertem egy nyerőgépen. Ez olyan, mintha valaki megtanítana, a kártyaszámolásra, ami, mint tudjuk, nem illegális. Valaki mesélte, hogy vannak olyan gépek, melyek úgy vannak programozva, hogy előnyt adnak a játékosnak. Ez minden…. Ki ne nyerne annyi pénzt, amennyit csak tud egy gépen?” - kommentálta a vádakat Nestor.

 

Az ügy kulcsa az épp átdolgozás alatt álló törvényben lévő „meghaladja az engedélyezett hozzáférést” kifejezés kétértelműsége. A jogszabályt vitatók véleménye szerint ebbe a kétértelmű kifejezésbe kapaszkodva a cégek megpróbálnak minden olyan felhasználót börtönbe juttatni, aki nem tetszik nekik, úgy, hogy megvádolják azzal, hogy nem jóváhagyott módon használták a gépüket/szoftverüket…

 

Az IGT ominózus video póker gépe