Bolondok napján jelentkezett nyereményéért a lottómilliárdos

2014-04-02
Tegnap, április 1-én jelentkezett minden idők hatodik legnagyobb lottónyereményének tulajdonosa: egy kaliforniai nyugdíjas B. Raymond Buxton volt az a szerencsés, aki az összes számot eltalálta a Powerball lottó február 19-i sorsolásán.

 

A kaliforniai lottótársaság elmondása szerint Buxton egy olyan Star Wars-os, Yoda-s pólóban jelent meg a sacramentoi irodájukban, melyen ez a felirat volt olvasható: „Jedi szerencsém van.”

 

Ez a 425 millió dolláros jackpot a lottótörténelem hatodik legnagyobbja, de messze elmarad attól a csúcstartó, 656 millió dolláros MegaMillions nyereménytől, melyet 2012. március 31-én nyert meg három szerencsés amerikai. A Powerball lottó eddigi legnagyobb jackpotja 590,5 millió dollár volt, ezt tavaly májusban vitte el egy 84 éves floridai asszony. 

 

A lottótársaság közleménye szerint, a mostani nyertes nem az életjáradék típusú, hanem az egyösszegű kifizetést választotta, ami adózás előtt 242,2 millió dollárt jelent.

 

Buxton a San Francisco-i öbölben található Milpitas nevű város benzinkútján lévő boltban vette meg a szelvényét, mikor megállt, hogy megebédeljen az ottani Subway gyorsétteremben. Nem saját, hanem számítógép által generált számokkal játszott.

 

 

Mikor arról kérdezték, hogy miét érzett, mikor rájött, hogy övé a nyertes szelvény, ennyit mondott: “Hihetetlen! – csak ennyit tudtam dünnyögni. Utána még órákig hitetlenkedve ültem a számítógép előtt, különböző oldalakon újra és újra ellenőriztem a számokat. Miután az első sokk elmúlt, még napokig nem tudtam aludni. Nagyon ijesztő volt egy ekkora értékű szelvényen üldögélni.” – nyilatkozta a férfi, aki egyébként már két évtizede lottózik rendszeresen. „Hihetetlen, hogy egy kis papírcetli mennyire meg tudja változtatni valaki életét.”

 

Elmondása szerint senkinek nem árulta el, hogy nyert, és azt tervezi, hogy a nyereményből utazni fog, valamint létrehoz egy alapítványt a gyermekek éhezése elleni küzdelem segítésére, és a gyermekegészségügy illetve az oktatás támogatására.  

„Az a célom, hogy továbbra is normális, józan életet éljek.” – mondta, és közölte, hogy nem fog interjúkat adni. 

Nem igazán akar magáról semmit sem elárulni, a fotózáson is az arca elé tartotta a nyereményt szimbolizáló óriási csekket. „Tényleg annyira meg akarja őrizni a magánéletét, amennyire csak lehetséges.” – közölte a médiával sajtósa, Sam Singer. Nem árulja el sem az életkorát, sem pedig azt, hogy mivel foglalkozott azelőtt, hogy nemrégiben nyugdíjba vonult. 

 

 

Arra a kérdésre, hogy miért pont a Bolondok napján jelentkezett a nyereményért, Singer azt válaszolta, hogy egyszerűen csak azért, mert van humorérzéke: „Még most sem hiszi el, hogy nem csak átverésről van szó. De a valóság az, hogy Ray Buxton a nyertes.” 

A másik, komolyabb ok, hogy február óta ügyvédekkel és pénzügyi tanácsadókkal körülvéve bankszámlákat nyitott, alapítványt alapított, és adózási jogszabályokat tanulmányozott. Hiába, nem könnyű a lottómilliárdosok élete…