Böhn: a csapat megmentette az állásomat

2012-12-06
Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy érzi, hogy ha csapata szerdán kikapott volna a németektől, és így már a csoportkörben elvérzik a szerbiai Európa-bajnokságon, minden bizonnyal felállították volna a kispadról.

 

"Azzal a céllal jöttünk ki az Eb-re, hogy a hat közé szeretnénk jutni, és ha már a 12 közé sem kerültünk volna, akkor logikus lépés a kapitány felállítása. De ez már a múlt, a csapat szerdán úgy játszott a németek ellen, leszámítva az első negyedórát, hogy rászolgált a győzelemre, és a középdöntőre. A védelem összeállt, különösen a második félidőben szinte tökéletes volt" - mondta az MTI-nek Böhn.

 

A válogatott kedden rossz napot fogott ki, kikapott a legjobbjait nélkülöző horvátoktól. Így aztán szerdán egy újabb vereség már a korai búcsút jelentette volna. Ráadásul a németek gyorsan 6-1-re elhúztak. De nem roppant össze a magyar csapat, s a lassacskán összeállt hatékony játékkal 24-21-re nyert. A második félidőben csupán hét gólt lőtt a rivális, fele annyit, mint az első félórában.

 

"Csütörtökön a kulcsjátékosok pihennek, regenerálódnak, akik pedig eddig kevesebb lehetőséget kaptak, speciális edzésen vesznek részt. Természetesen készülünk a spanyolok ellen, jó játékkal ellenük is van esélyünk. Már többször hangsúlyoztam: olyan csapatom van, amely bárkit képes legyőzni" - tette hozzá a norvég szakvezető.

 

Kökény Beatrix Európa-bajnok (2000) és a Fradi női kézilabda szakosztály ügyvezetője szerint a csapat rossz rajtja betudható annak, hogy a válogatott az utóbbi két világversenyről - a tavalyi világbajnokságról és az idei londoni olimpiáról - lemaradt így szinte a nulláról kellett elkezdeni az építkezést ismét Karl Erik Böhnnek, akinek szintén ez az első jelentős versenye a válogatottal. Kökény párhuzamot vont a 2000-ben Sydneyben rendezett olimpia után Eb-aranyat szerzett válogatott és a jelenlegi csapat között,  hiszen akkor az olimpiai ezüstérmes válogatott csapat alaposan kicserélődött, és szintén rosszul kezdte az Eb-t - amin végül aranyérmes lett.

 

„Most szintén egy új csapat alakul, vissza kell jönni az európai kézilabdázásba, és minél jobb eredményt kell elérni. A csapaton látszik, hogy nagyon idegesek vagyunk, nagyon szeretnénk bizonyítani, de hiányzik a világversenyeken megszerezhető rutin” – mondta Kökény az M Ma Reggel csütörtöki adásában. Hozzátette: még a csapat talán legrutinosabb játékosán, Görbicz Anitán is látszott, hogy sérülései miatt legutoljára négy éve játszhatott a válogatottal világversenyen.

 

Az FTC szakosztályának ügyvezetője szerint a jelenleg a Győrre és a Ferencvárosra épülő válogatott nem összehasonlítható a 2000-ben Sydneyben olimpiai ezüstérmet, majd Romániában Eb-aranyérmet szerző csapattal. Jelenleg több hiányposzt is van a válogatottban, leginkább a jobblövő pozícióban nincs olyan játékos, aki mérkőzéseket tudna eldönteni. Kökény szerint Rédei-Soós tehetséges játékos, de egyedül van a posztján, és nála sincs még meg a megfelelő rutin, ugyanakkor kulcskérdésként említett Pálinger Katalin pótlását is.

 

„A németek legyőzésével a válogatottban egy gát szakadhatott fel, úgy gondolom, hogy a spanyolok ellen már mindenki jól fog teljesíteni” – mondta Kökény. A válogatott Németország legyőzésével biztos középdöntős, így már tét nélkül várhatja a spanyolok elleni utolsó csoportmérkőzést.

 

Az újvidéki csoportban pénteken előbb rendezik a magyar-spanyol összecsapást, és mivel mindkét együttes már középdöntős, ezért ez az eredmény számít majd a folytatásban. Az esti német-horvát derbi vesztese búcsúzik (a döntetlen a horvátoknak kedvezne). A magyarok szempontjából nem mindegy, hogy a horvátok elleni vereséget vagy a németek elleni diadalt viszik tovább magukkal.

A másik ágon, Versecen az olimpiai ezüstérmes Montenegró, valamint Románia már továbbjutott, míg az oroszok és az izlandiak pénteken ki-ki meccset vívnak. 

Az újvidéki és a verseci csoportban is péntek este dől el a végleges sorrend, így az, hogy a magyarok a középdöntőben milyen sorrendben kapják az ellenfeleket, csak akkor derül ki.

 

Forrás: Telesport

 

Címkék: kézilabda,