Bevándorló nyerte a Powerball lottó 80 milliárdos jackpotját

2013-03-27 FRISSÍTVE
Egy ötgyermekes, New Jersey latin negyedében élő bevándorló nyerte meg szombaton az USA történelmének nyolcadik legnagyobb lottónyereményét.

 

A 44 éves Pedro Quezada úgy döntött, hogy egyösszegben veszi fel a nyereményt, így a 338,3 millió dolláros (80 milliárd forintos) jackpotból az adók levonása után 211 millió dollárt (50 milliárd forint) kap kézhez. 

 

Pedro Quezada

 

A Quezada család a Passaic nevű városka egy zsákutcájában lakik, ahol mindenki ismer mindenkit, így a lottónyereményről is gyorsan értesültek a szomszédok, akik szerint a család igazán megérdemli, hogy végre rájuk köszönt a szerencse. Annál is inkább, mert az utóbbi időben csak balszerencse érte őket. Két évvel ezelőtt például betörtek hozzájuk, és mindenüket elvitték – ruhákat, ékszereket, mindent. Az az előtti évben tűz ütött ki a férfi által üzemeltetett kis boltban, és szinte teljesen megsemmisült. „Sokszor reggel hattól este 11-ig dolgozik, nem látjuk sokat. Örülök neki, hogy ő nyert!” – mondta az egyik szomszéd, egy dominikai bevándorló, Jose Gonzales.

 

Ebben az italboltban vásárolta Quezada a nyertes szelvényt

 

"Csak boldogságot érzek." mondta a nyertes, aki egy nappal azután, hogy megtudta, övé a hatalmas nyeremény, már jelentkezett is a lottótársaságnál, és találkozott a média képviselőivel is. Quezada feleségével, négy testvérével és két unokaöccsével jelent meg a sajtótájékoztatón, ahol spanyolul beszélt az újságírókkal. Elmesélte, hogy 26 évvel ezelőtt, 19 éves korában költözött az Egyesült Államokba, a munkalehetőség miatt. Még nem tudja, hogy mihez fog kezdeni a pénzzel, vagy hogy visszatér-e szülőhazájába, Dominikába. "Még nem tértem teljesen magamhoz." - közölte. Azt azonban már tudja, hogy nem fog tovább dolgozni abban a kis boltban, melynek az utóbbi pár évben a tulajdonosa volt. Azonban továbbra is lottózni fog, "Várom, hogy újra nyerjek!" nevetett. Azt még elárulta, hogy mit vesz először a hatalmas vagyonból. "Egy jó autót." – az eddig ugyanis nem volt neki.

 

Quezada egy italboltban vásárolta a szerencsés szelvényt - a bolt is jól jár a nyereménnyel, mert 10 ezer dolláros jutalmat kap a lottótársaságtól. A lottótársaság szóvivője elmondta, hogy ez a mostani a Powerball lottó történelmének negyedik legnagyobb jackpotja. Február elején volt utoljára telitalálatos szelvény, akkor nyerte meg az előző, 217 millió dolláros készpénz értékű főnyereményt a virginiai Dave Honeywell

Az eddigi legnagyobb, 587,5 millió dolláros Powerball jackpotot tavaly novemberben vitték el – akkor két szerencsés osztozott a rekordnagyságú összegen. Ismerje meg a tíz leggazdagabb lottónyertest!

 

Powerball játékot az USA 42 államában, Washington DC-ben és az US Virgin-szigeteken játsszák; annak esélye, hogy valaki eltalálja az 5+1 számot 1 a 175 millióhoz.