Blackjack az online kaszinókban

2018-08-22
Az online és a földi kaszinókban is az egyik legnépszerűbb játék a blackjack – nem véletlenül.

 

A blackjack sok játékos kedvence az online kaszinók világában, annak köszönhetően, hogy az alacsony house edge játékok közé tartozik, ráadásul egy gyakorlott játékos megfelelő stratégia alkalmazása esetén a kaszinó hasznát hosszabb távon akár 0,05%-ra is leszoríthatja. Aki viszont nem játszik kellő körültekintéssel, az nagyon sokat veszíthet, éppen ezért érdemes bizonyos szabályokat és stratégiákat betartani azoknak, akik minőségi szórakozásra vágynak.  

 

A blackjack azért olyan népszerű játék, mert nagyon egyszerű: a lényeg, hogy a játékos kezében lévő kártyák értéke minél közelebb legyen a 21-hez (azt meg nem haladva), illetve több legyen nálunk, mint az osztónál. Aki túllépi a huszonegyet, az veszít (bust). Ezen kívül van még néhány plusz szabály:

• minden játékos két felfordított lapot kap, az osztó magának is két lapot ad – egyet felfordítva, egyet lefordítva.

• a játékosnak el kell határoznia magát, hogy kér még lapot (hit), megáll (stand), kettéoszt (split) vagy dupláz (double down). Ez utóbbinak akkor van értelme, ha 10 vagy 11 a kézben lévő kártyák értéke, ennek ellenére néhány kaszinó ezt minden esetben engedélyezi, míg néhány korlátozza ezt a lehetőséget. Ha az osztó első lapja ász, akkor felhívja a játékosok figyelmét a biztosítás lehetőségére (arra az esetre, ha a második lapja tízes értékű lenne)

• néhány kaszinó engedélyezi a feladást (surrendering) tétünk felének ellenében, ha nem tetszenek a játékosnak a lapjai,

• a kaszinók különféle módon kezelhetik a „soft 17” leosztást (azaz azt, amikor egy ász van a kártyák között a kézben), ezért kell a játékosnak figyelmesen elolvasnia a játékszabályt.

• ha az asztalnál ülők közül mindenki kifejezte kívánságát (kér, megáll, stb.), az osztó csak ezután fordítja fel a második kártyáját.

• az egyszerű nyerés 1:1 arányban fizet (ha magasabb a kártyáink értéke, mint az osztóé), a blackjack 3:2 arányban. Ha a játékos és az osztó kártyáinak értéke megegyezik, a játékos visszakapja a tétet (push).

• az osztónak új lapot kell kérnie, ha a kártyái értéke 16 vagy az alatt van, a játékos azonban mindig választhat, új lapot kér, megáll vagy dupláz.

• érdemes kitapasztalni a különféle blackjack típusokat, például van olyan blackjack játék, amely szélesebb körben engedélyezi a feladást (Blackjack Surrender), van kétkezes (Blackjack Switch), illetve olyan is, amely engedélyez plusz fogadást, amely nyerés esetén akár 25:1 arányban is fizethet (Perfect Blackjack).

 

Természetesen a magyar online kaszinókban is van blackjack, például a Civis Grand Casino-ban a Single Deck Blackjack verzió érhető el. Ez a játék eltér a hagyományostól: az eredetileg 6 pakli kártyával játszott játékot Debrecenben egy paklival játsszák, 200 forintos minimum téttel. A játék során minden játékos az osztó ellen teszi meg tétjeit függetlenül más játékosoktól. 

 

 

Néhány tipp a blackjackhez:

• Ne fogadjunk olyan tétben, amelyet nem engedhetünk meg magunknak, tartsuk magunkat mindig az előre meghatározott költségvetésünkhöz.

• Soha ne tegyük fel az összes pénzünket egyetlen tétre, maximum csak a rendelkezésünkre álló összeg feléig kockáztassunk egyszerre.

• Ismerkedjünk meg az alapvető szabályokkal és ne feledjük, a blackjack valószínűségen alapszik, ám a mi döntésünk is alakítja a játék menetét.

• Bármilyen is a lapállás, ne dobjuk sutba az addig követett alapstratégiánkat – például ha a kezünkben lévő kártyák értéke 17 vagy kevesebb, kérünk még lapot, vagy megállunk, ha a pontszámunk 17 vagy több, stb.

• Mindig olvassuk el a részletes blackjack útmutatót, amely segítségével egyrészt megérthetjük az alapvető szabályokat, másrészt akár profi tanácsokat is kaphatunk a haladó stratégiák alkalmazásához 

 

Hogyan válasszunk kaszinót?

Ha egy játékos (leendő játékos) elhatározza, kipróbálja a blackjack játékot, az általános kaszinóválasztási feltételek mellett érdemes arra is figyelnie, hogy melyik online kaszinó milyen feltételekkel kínál blackjacken is megjátszható bónuszt, illetve nagyon fontos még a kaszinó megbízhatósága (azaz a nyereményt majd ki is fizeti a kaszinó, nemcsak a pénzt fogadja el).