Black Caviar mikroszkóp alatt

2012-07-25
A földkerekség legnagyobb versenyló-sztárja, Black Caviar ma végre elhagyhatta a karantént, ahova Royal Ascot-i utazása után volt kénytelen vonulni, és most egy sor orvosi vizsgálat elé néz, hogy kiderüljön, versenyezhet-e még…

 

Miután veretlen karrierjét egy drámai győzelemmel koronázta meg a múlt hónapban a Royal Ascot-on, kiderült, hogy Black Caviar több izomsérülést is szerzett a futam során. Hogy ezek karrierje végét jelentik-e, vagy sem, az elkövetkező pár hétben fog kiderülni, tulajdonosai nem akarják elkapkodni a döntést. 

Ránézésre egyébként nyoma sincs bármiféle fájdalomnak, hiszen a lenti videófelvétel tanúsága szerint, mielőtt a karanténból kijövet beszállt a lószállítóba, Black Caviar úgy bokkolt és ágaskodott, hogy inkább tűnt egy huncut yearling-nek, mint egy hatéves érett kancának.

 

 

A ló egyik tulajdonosa, Neil Werrett a Sydney Morning-Herald című lapnak elmondta, hogy minden létező állatorvosi vizsgálatot el fognak végezni a csodakancán, amit aztán az orvosokkal és a ló trénerével, Peter Moody-val közösen elemezve fogják meghozni a döntést a ló további jövőjét illetően. 

„Szándékosan vártunk a vizsgálatokkal a karantén végéig, hogy Peter és állatorvosai tüzetesen megvizsgálhassák.” mondta Werrett. „Az orrától a farka csücskéig át fogják vizsgálni, és ha bármilyen tartós károsodás érte, nem fogjuk megkockáztatni, hogy újra versenyezzen.”

„Többször is voltak már sérülései a karrierje során, többek közt ínsérülése is, két- és hároméves korában.”

“Nem fogjuk siettetni.” folytatta Werrett. „Egy pár hétig is eltarthat, de csak akkor engedjük vissza a tréningbe, ha biztosak vagyunk benne, hogy 100 százalékos az állapota.”

 

 

Black Caviar eddig az összes futamot megnyerte, amin indult – összesen 22 győzelmet tudhat magáénak, ebből 12 Group 1 minősítésű futam volt. A csodakanca tehát kétségkívül az utóbbi évtizedek egyik – ha nem a – legkeresettebb tenyészkancája lesz, ha egyszer visszavonul. Werrett elismerte, hogy már gondolt Black Caviar második karrierjének lehetőségére, de még nem csinált listát arról, hogy mely méneket látnának szívesen a közelében.

“Az időzítés jó lenne, hogy az idei évben tenyésztésbe álljon, ha az esetleges visszavonulásáról szóló döntést a következő egy vagy két hónapban meghozzuk.”

“A következő pár hét izgalmas lesz, bármit is javasol Peter és a team. Ha bármi probléma van, nem akarjuk a továbbiakban versenyeztetni, már így is fantasztikus munkát végzett (a ló). Boldog leszek, ha úgy vonul vissza, hogy a Royal Ascot volt az utolsó futama – lehet, hogy nem a legszebb, de valószínűleg a legértékesebb győzelme volt.  Ha minden rendben van vele, természetesen szeretnénk ismét versenyben látni őt.”

 

Ha Black Caviar folytatja a versenyzést, már csak pár hetes pihenője van, mielőtt ismét tréningbe áll. 

Következő futama valószínűleg a Patinack Classic lenne, ahol kétszer már győzedelmeskedni tudott. Aztán elképzelhető, hogy Hong Kong-ba utazik, hogy részt vegyen az International Sprint-en decemberben.  Itt 1 millió dolláros bónuszt kapna a Global Sprint Challenge-től, amiért három különböző országban is Group 1 futamot tudott nyerni, de bizonyára nem emiatt döntenének a tulajdonosok a futamon való indulás mellett, hiszen már így is közel 7 millió dollárt keresett nekik a csodaló. 

„A Royal Ascot nem a pénzről szólt, oda azért mentünk, hogy megmutassuk őt a világnak.” mondta Werrett. „Semmivel sem tartozik nekünk, mi tartozunk neki azzal, hogy csak akkor futtatjuk tovább, ha ő azt jelzi, hogy készen áll.” 

 
Címkék: lóverseny,